Nova uredba za subvencije za kupovinu prvog stana: Mame, ima šanse za stan!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Srbije usvojila je novu uredbu o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine, kojom će ovaj proces biti olakšan i ubrzan.

Ovim zakonskom odredbom se svim mamama koje prošle godine nisu dobile subvencije, jer su umesto predugovora priložile ugovor, garantuje obeštećenje. Pored ostalog, predviđeno je da lokalne samouprave najkasnije do 30 dana od prijema zahteva dostave dokumentaciju Komisiji na odlučivanje, koja ima isti rok da odluči o primljenim zahtevima. Omogućena je i kupovina stanova u izgradnji koji su predbeleženi u katastar nepokretnosti bez tereta, što je u dosadašnjim procesima otežavalo dobijanje subvencija. Utvrđeno je i ponavljanje postupka odlučivanja u predmetima koji su do sada pravnosnažno okončani odbijanjem zahteva zbog prerano zaključenog kupoprodajnog ugovora ili ugovora koji je zaključen neposredno po zaključenju predugovora, a u kojima su postojali svi ostali uslovi za sticanje prava na subvenciju. Zahtev može da se podnese u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Da podsetimo, pravo da konkurišu imaju sve majke koje su dobile prinovu od 1. januara 2022, a odnedavno je odobrena i za ovu godinu. Najvažniji uslov je da roditelji nemaju nepokretnost u vlasništvu.

Subvencije od 6.700 do 20.000 evra!

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je tokom 2022. godine stiglo 295 zahteva za dodelu subvencija za prvi stan. Rešeno je 77 zahteva, 32 odbijeno, a preostalih gotovo 200 je u fazi obrade. Najviši iznos isplaćene subvencije je 20.000 evra, dok je najniža isplaćena subvencija 6.700 evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading