SVE GLASNIJI ZAHTEVI ZA ZABRANU PUŠENJA Dr Krstev: Ugostitelji ništa ne gube
Foto: Shutterstock

Ona je za Tanjug istakla da je apsolutna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima jedini i najefikasniji način, koji se najbolje sprovodi i nema razloga da se prave izuzeci.

"Potrebno je sprovesti sve mere koje su se do sad pokazale efikasnim u prestanku pušenja. Nije dovoljna jedna mera, kao što je zabrana pušenja u untrašnjem prostoru, tu su i mere koje se odnose na drastično povećanje cene cigareta, i drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda, potpuna zabrana reklamiranja, velika kontrola novih duvanskih i nikotinskih proizvoda koji su se pojavili na tržištu, uvođenje slikovnih upozorenja na paklicama cigareta, zabrana reklamiranja na mestu prodaje. To je sve veoma efikasno i zaista daje rezultate", objasnila je Krstev.

Sa druge strane direktor HORES-a Georgi Genov izjavio je da bi se apsolutnom zabranom pušenja u restoranima, kafićima i ostalim zatvorenim prostorima stavio ključ u vrata u najmanje 40 odsto ugostiteljskih objekata.
Napominje da se ugostiteljska industrija još nije oporavila od kovida, a zatim i rata u Ukrajini, i kako kaže, neće se oporaviti sve do 2024., 2025. godine.
"To je jedan period gde, svuda gde je bila zabrana, najmanje od osam do 12 meseci se smanjuje promet skoro na 20-25 procenata. Svesni smo štetnosti duvana, ali za to je potrebna pirprema i potrebno je da budu u mogućnosti vlasnici i preduzetnici da izdrže taj udar koji će se neminovno dogoditi, koji se i dogodio u drugim zemljama, ali je bio drugi period", rekao je on.

Prema njegovim rečima, tu je pitanje razumevanja, jer nikada nisu seli zajedno da vide na koji način to može da se reši.

"Moramo zajednički da delujemo da se borimo protiv duvanskog dima,  nismo dve suprotne strane već tražimo razumevanje za našu ugostiteljsku stranu koja je u teškoj situaciji", objasnio je Genov i dodao da se slaže sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić da treba kažnjavati, ali da smatra da politika mora da bude ista prema svima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading