PRVI PENZIONER ALO! NOVINA Dragi naš Siniša, srećni ti i dugovečni penzionerski dani!
Foto: Alo/Alo!/M.Jošida

Proteklih 38 godina Siniša Nikolić je radio u više od 10 dnevnih listova i nedeljnika, uglavnom uredničke poslove. Zanimljiv je razlog zbog kojeg je želeo da postane novinar i završio Fakultet političkih nauka.

- U osnovnoj školi sam rešio da budem novinar, i to zbog radnog vremena! Moji roditelji, radnici, su rano ustajali zbog posla, a meni je uvek bilo mrsko jutarnje buđenje. Kada sam od jednog čoveka s radija saznao da „novinari nemaju fiksno radno vreme i ne moraju rano na posao“, odmah sam odlučio šta će biti moja profesija - počinje šaljivo Siniša.

PRVI PENZIONER ALO! NOVINA Dragi naš Siniša, srećni ti i dugovečni penzionerski dani!

Alo!/M.Jošida

 

Karijeru počeo i završava u istoj zgradi

Tako je i bilo. Novinarstvom je počeo da se bavi krajem 70-ih, kao honorarac u tada čuvenoj emisiji „Vreme sporta i razonode“ Radio Beograda. Ipak, nakon završenog fakulteta i vojske, prvi posao je dobio preko oglasa u „Borbi“, koja je tada postala prva ozbiljna opoziciona novina u Srbiji i rasadnik poznatih i uspešnih novinara i urednika.

- Novinarsku karijeru sam počeo 1984. u zgradi „Borbe“, a tu je, eto, 2023. i završavam. U međuvremenu sam ovu zgradu dva puta napuštao, a danas me iz nje kolege ispraćaju u penziju. Zatvorio sam krug.

Nekada se jedan tekst pisao tri dana

Siniša je svedok razvoja pisanih medija od olova do digitalne štampe. Nekada su novinari imali na raspolaganju samo pisaću mašinu, papir, fiksni telefon i oskudnu dokumentaciju.

- Da bih napisao članak 80-ih i 90-ih godina, bilo mi je potrebno dva-tri dana, a danas moje kolege, zahvaljujući modernoj tehnologiji, to urade za dva-tri sata - kaže Siniša i dodaje: - Današnje vesti koje se objave u sutrašnjem broju dnevnih novina, već su bajate. Čitaoci su sve to već čuli i videli na televiziji ili internetu. Tradicionalni pisani mediji su izgubili bitku sa digitalnim. Bojim se da će i rat, a da će samo najjači preživeti. 

PRVI PENZIONER ALO! NOVINA Dragi naš Siniša, srećni ti i dugovečni penzionerski dani!

Alo!/M.Jošida

 

Na pitanje koji savet bi dao mladim kolegama, Siniša iskreno odgovara:

- Da potraže drugo zanimanje. Onima koji su u medijima preko pet godina, bojim se da nema spasa. Zarazili su se virusom za koji nema vakcine. Novinarski zanat se uči na poslu, ali morate učiti celog života. Novinarstvo odavno nije profesija u kojoj mogu da se zarade neke velike pare. Kolege su to izgleda shvatile pre koleginica i zato je postalo ženska profesija.

Provodiće vreme u prirodi

Noćni rad zahteva mnogo odricanja. Siniša planira da sve što je propustio nadoknadi u penziji.

- Radujem se što ću imati više vremena da posvetim porodici, ali i drugim lepim stvarima koje nisam mogao da priuštim dok sam radio uveče, kao što su odlazak u pozorište ili na koncert. Želim ponovo da živim „kao sav normalan svet“, da ne idem na spavanje u ranu zoru i ustajem u podne, da se više družim, provodim vreme u prirodi, a ne ispred TV ekrana i monitora, da ne brinem što nisam poneo mobilni, ili što nisam dostupan. Nadam se da ću moći više da putujem.

Porodica mu uvek bila važnija

 - Ponosan sam na to što sam uspevao da postignem balans između poslovnog i privatnog života. Trudio sam se da profesionalno radim svoj posao, ali porodica mi je uvek bila važnija od karijere - kaže Siniša.

Pratite najnovije  VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading