DANAS JAČE POGORŠANJE, ZAHLAĐENJE I SNEG Vejavica i 20 cm snega, evo do kad će trajati zima u Srbiji
Youtube Printscreen

- Narednih dana relativno hladno uz povremene padavine sve do utorka. Zatim će nekoliko dana biti uglavnom suvo I malo toplije dok je oko 06.03. moguće novo pogoršanje i zahlađenje, sve do 13. marta, kaže Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Hladan front već zahvata severozapadne predele regiona donoseći jak i vrlo jak severni vetar, kišu, ponegde ima i grmljavine uz osetno zahlađenje. U toku dana padavinska zona hladnog fronta će se polako premeštati dalje na jugoistok, dok će u večernjim časovima jačati uticaj sekundarnog ciklona sa primarnim centrom nad Tirenskim morem. Taj cikon će svoj sekundaran centar preko Jadrana prebacivati dalje na severoistok dok će sa severa prodirati sve veća količina hladnog vazduha, stoji u prognozi.

- U ovako složenoj sinoptičkoj postavci danas će jače zahlađenje uz prolazno jake padavine zahvatiti veći deo Hrvatske, zapadnu, severnu i središnju BiH, zapadnu, severozapadnu deo središnje Srbije i Vojvodinu. Nad ostalim predalima takođe kiša ali uz relativno visoke temperature jer će do ovih opredela u sklopu sekundarnog ciklona priticati relativno topao vazduh. Posle podne prvo anad severozapadom i zapadom Hrvatske, posebno nad Gorskim Kotarom, zatim nad planinskim delom zapadne, severozapadne i sedišnje BiH, a u toku noći i nad ostalim delovima Hrvatske (osim primorja), nad BiH osim nad Hercegovinom kao i nad pomenutom delovima Srbije uz dalje zahlađenje kiša će i u nizijama prelaziti u vlažan sneg, koji povremeno može biti i vrlo jak - objašnjava meteorolog.

Kao posledica toga nad planinam ovog dela regiona treba očekivati snežnu vejavicu i povećanje visine snežnog pokrivača za 10cm do 20cm, dok će ga u nizijama biti od 1cm- 2cm na severu Vojvodine u Srbiji te severu Slavonije u Hrvatskoj i krajnjem severozapaodu Hrvatske pa do oko 10cm lokalno nad delovima severne i severoistočne BiH i središnje Srbije i južne Vojvodine, posebno na onima koji su na oko 600mnv. Današnji dnevni makismum uveče u daljem, osetnom padu, osim na jugu regiona, navodi se.

- U nedelju će vremenske prilike nad nama biti pod uticajem jakog, sekundarnog ciklona, dok će se granica toplog i hladnog vadzuha nalaziti negde nad Hercegovinom, jugom C.Gore, južnom, i jugoistočnom Srbijom - dodaje meteorolog.

U nedelju pre podne će padavine nad severnim delovima regiona uglavnom slabiti ili prestati, dok će posle podne prvo nad jugom Hrvatske, južnom i središnjom BiH očekuju novo pojačanje padavina koje bi se u toku posle podneva i noći ka ponedeljku premeštale ka središnjoj i posebno istočnoj Hrvatskoj, zapadnoj, središnjoj i delu severne srbije i preko severa C.Gore, a kasnije i ka istoku i jugoistoku Srbije gde bi tek tada i zahladilo. U nedelju dnevni maksimum do oko +1 na severu i zapadu regiona do oko +16 ponegde na krajnjem jugu i jugoistoku regiona. Vetar uglavnom severni, osim nad jugu regiona gde će do uveče biti južni, a nad većim delom Jadrana (osim na južnom) jaka i olujna bura, stoji u prognozi.

U ponedeljak bi i dalje povremeno moglo biti padavina, ali slabijih dok bi po nekim simulacijima slabijih padavina moglo biti i u utorak rano pre podne. U predelima preko 600mnv će to uglavnom biti sneg te se očekuje formiranje i povećanje snežnog pokrivača čija bi visina do narednog utorka nad delovima Gorskog Kotara, viših planinama zapadne i središnje BiH, planinskog dela C.Gore i jugozapadne Srbije mogla biti od 30cm do 50cm novog snega.

Nizije Hrvatske, severne i severoistočne BiH, Vojvodine i nizijskog dela Šumadije u Srbiji od 2cm do 10cm snega, lokalno preko 600mnv i oko 15cm. Najmanje snega na severu Vojvodine gde bi ga ponegde moglo biti samo u tragovima ili bi sasvim izostao.

- Manje snega i nad jugoistokom i jugom Srbije jer će tamo najveći deo padavina dolaziti u toplom sektoru ciklona. Do srede maksimumi od 0 do +5 stepeni Celzijusa, a zatim malo toplije te bi pred kraj sledeće nedelje maksimumi mogli biti od +3 do +10 stepeni Celzijusa, na jugu i oko +12 stepeni Celzijusa - kaže Čubrilo.

Kada je reč o proceni akumulacije snega, Čubrilo je govorio i o tome:

Novo pogoršanje i zahlađenje je moguće oko 05.03. dok u ovom momentu srednjeročni prognostički materijal sve do oko 13.03. signalizira relativno hladno vreme uz čestu pojavu padavina, zaključuje meteorolog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading