POLISA KAO INVESTCIJA U susret 30. Biznis forumu koji će biti održan na Kopaoniku: Postoji li osiguranje od katastrofalnih zemljotresa?
Foto: Alo/Foto EPA

Život, na žalost, nije satkan samo od lepih, već i od trenutaka koje pamtimo po neprijatnostima. Ovi drugi se ne mogu izbeći, ali mogu njihove negativne posledice.

Ovim rečima je priču o značaju osiguranja počela profesorka Pravnog fakulteta Nataša Petrović Tomić.

- Besmisleno je plašiti se nečega unapred, ali je mudro upravljati rizikom. Osiguranje nije samo veština zaštite od mogućih rizika, već proizvod koji je neretko od životnog značaja. Njegova zaštitna uloga dolazi do izražaja u pogledu loših vesti odnosno štete, smrti, bolesti, odgovornosti, ali i lepih događaja, kakav su kupovina stana, rođenje deteta, početak studiranja...

Kod nas ljudi neretko pogrešno shvataju osiguranje. Da li je to tačno?

- Uglavnom je tačno. Građanima treba objasniti da je kupovina osiguranja investicija, a ne trošak. To je investiranje u ličnu sigurnost ili sigurnost porodice, firme, zaposlenih, u smislu imovinske ili zdravstvene zaštite. Za svoje troškove odgovorni ste isključivo vi, a polisom osiguranja možete da obezbedite sigurnu budućnost. Na vama je samo odluka u koju polisu da uložite, a ne da li da uložite – kaže profesorka Nataša Petrović Tomić koja će biti moderator predstojećeg panela o osiguranju na Kopaonik Business Forumu.

Obaveza i korist

Tradicionalni sponzor Foruma i organizator panela je Udruženje osiguravača Srbije. Generalni sekretar Udruženja Duško Jovanović istakao je da će jedna od glavnih tema biti osiguranje od katastrofalnih rizika.

- Zemljotres u Turskoj i njegove stravične posledice po živote i imovinu, uz ukupne ekonomske gubitke koji se trenutno procenjuju na skoro 90 milijardi dolara, aktuelizuju temu osiguranja od katastrofalnih rizika, kakvi su zemljotres ili poplave. U Srbiji su katastrofalne poplave uobičajene, a i na našem trusnom području mogući su zemljotresi sa teškim posledicama. Polisa osiguranja od katastrofalnih rizika trebalo bi da bude obavezna, jer ako je svi budu kupovali, neće biti skupa.

Ko ima korist od polise koja bi za građane bila obavezna?

- Takva polisa bi rešila problem osiguranja imovine građana, ali bi i država bila rasterećena, jer ne bi više sama finansirala saniranje šteta. Deo prikuplјenih sredstava osiguravači bi vraćali kroz preventivne i infrastrukturne projekte što znači dodatnu korist za građane i državu. Sa druge strane, iza naših osiguravača stajale bi najveće reosiguravajuće kuće, pa ni rad društava, u slučaju isplate ogromne štete, ne bi bio ugrožen.

Jovanović je saglasan sa profesorkom Natašom Petrović Tomić da je osiguranje investicija, a ne trošak. Kako je naveo, i naši građani to sve više shvataju, pa je i polisa osiguranja sve traženiji proizvod.

- Osiguranje je krizne godine prošlo bez posledica i nema zastoja u isplati šteta, niti će ih biti. Iako je pandemija svima donela probleme i minuse, industrija osiguranja je stabilna i to zahvaljujući ponajviše dobroj saradnji i podršci koju dobijamo od guvernerke Jorgovanke Tabaković, kao i primeni preporuka NBS - naglasio je Jovanović i dodao da će se na predstojećem Kopaonik Business Forumu, na panelu o osiguranju, govoriti i o budućnosti životnog osiguranja, s obzirom na to da kamate rastu.

POLISA KAO INVESTCIJA U susret 30. Biznis forumu koji će biti održan na Kopaoniku: Postoji li osiguranje od katastrofalnih zemljotresa?

Foto UOS: Milan Marić, glumac,  Nataša Petrović Tomić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i  Duško Jovanović, generalni sekretar UOS

 

Profesionalni život

- S posebnom zadovoljstvom čestitam Savezu ekonomista Srbije jubilarni 30. Forum. Inače, specijalni gost panela biće i glumac Milan Marić - otkrio je Jovanović.

- O osiguranju moramo da učimo jer je bitno i za privatni i profesionalni život. Posao glumca je visoko rizičan, postoje scene koje treba snimiti, a koje mogu da ugroze profesionalni život glumca. Tu su i producentske kuće i osiguranje njihove imovine. Od panela očekujem da saznam da li se i kako te dve industrije mogu približiti i da li osiguranje može više da se otvori prema mojim kolegama. U razvijenim državama su uobičajena specijalna osiguranja i osiguranja pojedinih delova tela, pa me zanima da li to može da zaživi i kod nas - istakao je popularni glumac Milan Marić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading