ALO! SAZNAJE: BUJOŠEVIĆEVA PLATA 418.000 DINARA! Dok predstavnici sindikata uzalud traže minimalnu povišicu, direktor se razbacuje
Foto: Alo/Foto: Alo!

Kako Alo! ekskluzivno saznaje, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević ima platu od 418.000 dianra.

Takođe, došli smo u posed dokumenta iz Javnog servisa koji, u najmanju ruku, govori u prilog nesavesnom trošenju para građana Srbije.

Reč je o zahtevu Nezavisnog strukovnog sindikata RTV i filmskih radnika Srbije (koji broji 1550 članova), koji je potpisao njegov predsednik Dragomir Milošević. U njemu se od predsednika Upravnog odbora Branislava Klanščeka, ostalih članova UO i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića zahteva da im se osnovna zarada uveća sa 23.000 na 27.600 dinara.

Policija ponovo u RTS

Izvor Alo! iz ove medijske kuće naveo je da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala juče opet došli u Takovsku 10.

- Došli su kod generalnog sekretara i zahtevali da im se preda dodatna dokumentacija - naveo je naš izvor.

Takođe, sindikalci traže povećanje toplog obroka sa 400 na 700 dinara, regresa sa 5.000 na 6.000 dinara. Zahtev obrazlažu rastom troškova života, kako su naveli, između 25 i 45 odsto.

Jedan od zahteva je i zapošljavanje mladih stručnih kadrova u RTS-u.

„Zahtevamo i zapošljavanje mladih stručnih kadrova, imajući u vidu sadašnju starosnu strukturu zaposlenih - radio 53,2 godine, TV 50,8 godina“, navedeno je u saopštenju.

Predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček potvrdio je za Alo! da su mu se obratili sindikalci.

ALO! SAZNAJE: BUJOŠEVIĆEVA PLATA 418.000 DINARA! Dok predstavnici sindikata uzalud traže minimalnu povišicu, direktor se razbacuje

Foto: Alo!

 

 

Klanšček: I sa ovom pretplatom postoji prostor za povećanje plata

Prema rečima Branislava Klanščeka, generalni direktor je na sednici UO 17. novembra 2021. tražio i dobio saglasnost UO da uputi inicijativu nadležnom ministarstvu za nastavak finansiranja RTS-a po Zakonu o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

- Zašto to nije učinio i 2022. godine, pitanje je za gospodina Bujoševića. Njegova izjava da se njegovom odlukom RTS odrekao po 26 miliona evra u 2021. i 2022. je potpuna besmislica. Takva odluka prosto ne postoji, niti su Zakonom o budžetu Republike Srbije bila predviđena bilo kakva sredstva za finansiranje RTS-a. RTS ima stabilno finansiranje kroz taksu koja je predviđena Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je na snazi od 1. januara 2016. godine i ona iznosi 299 dinara. Samim tim, potpuno je apsurdna tvrdnja generalnog direktora da odluka UO iz 2015. godine o visini pretplate obavezuje UO. Ne treba biti pravni mag da biste znali da je zakon viši pravni akt od odluke - naveo je Klanšček.

- Apsolutno podržavam njihov zahtev da im se povećaju plate, jer je činjenica da su one u većini slučajeva zaista male. Prvi put su se sa tim zahtevom obratili u oktobru prošle godine, kada su već mnoga javna preduzeća podigla zarade za 12 odsto. Dragan Bujošević je, posle njihovog zahteva, tražio od Upravnog odbora da od nadležnih zatraži povećanje takse sa 299 na 350 ili 400 dinara. Uzme li se u obzir da bi, u slučaju povećanja za samo 50 dinara, to za 12 meseci bilo 600 dinara, odnosno pet evra, kad se pomnoži sa 3.500.000 miliona brojila, dobije se iznos od 17 i po miliona evra. RTS za plate izdvaja između četiri i pet miliona evra. Zaključak je da je Bujoševiću ostatak bio potreban za nešto drugo, možda za varijabile koje daje uvek istoj grupi zaposlenih? Da podsetim, po tom osnovu je u 2021. potrošeno milion evra. Znači, za plate većine zaposlenih ide oko pet miliona, za varijabile milion evra. Odnosno, iz svog budžeta RTS za zarade izdvaja oko 33 procenta, dok zemlje u regionu, Crna Gora, Hrvatska odvajaju po 40-50 odsto budžeta za plate, Slovenija do 55 odsto - istakao je za Alo! Branislav Klanšček.

Pobuna u RTS-u?

Isti sindikat uputio je 22. februara Klanščeku i generalnom sekretaru RTS-a, Mirjani Gojković, zahtev da se objavi finansijski plan.

ALO! SAZNAJE: BUJOŠEVIĆEVA PLATA 418.000 DINARA! Dok predstavnici sindikata uzalud traže minimalnu povišicu, direktor se razbacuje

Foto: printskrin

 

 

„Uvidom u zvanični sajt RTS-a konstatovali smo da niste objavili Finansijski plan RTS-a za 2023. a što ste bili u obavezi po članu 6. Zakona o javnim medijskim servisima. Zbog toga, Nezavisni strukovni sindikat RTV i filmskih radnika Srbije zahteva poštovanje zakona i hitno objavljivanje Finansijskog plana. Takođe, zahtevamo da se, u skladu sa zakonom koji propisuje javnost rada javnog medijskog servisa (član 1. i član 6. Zakona o javnim medijskim servisima), objave na zvaničnom sajtu RTS-a Pravilnik o nagrađivanju zaposlenih i Opšti uslovi o načinu rada i poslovanja RTS-a“, navedeno je u saopštenju ovog sindikata.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Gagili

24.02.2023 07:58

Teska sramota, ima ljudi koji nemaju za hleb.Eto gde ide jednim delom pretplata koju narod placa.Pod hitno ukinite TV pretplatu.

tvb

24.02.2023 20:31

da se ukine pretplata pod hitno,ko hoce da gleda neka placa preko operatera,