NA DANAŠNJI DAN, 22. FEBRAUR Rođen Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka
Foto: Shutterstock

Na današnji dan, 22. februara

1826.  Rođen je srpski političar i novinar Svetozar Miletić, vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austrougarskoj.

1882. Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom i sebe kraljem.

1935. Rođen je Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka. Najznačajnija dela: „Mansarda“, „Bašta, pepeo“, „Peščanik“, „Grobnica za Borisa Davidoviča“, „Enciklopedija mrtvih“, „Čas anatomije“.

1987. Umro je američki slikar, novinar, filmski režiser i producent Endi Vorhol, jedan od najznačajnijih predstavnika pop-art slikarstva.

2017 Pronađeno je sedam planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema i na nekima od njih ima uslova za postojanje života. Planete se nalaze u sazvežđu Vodolija (Akvarijus), 40 svetlosnih godina od Zemlje.

Crkveni kalendar

Sveti Nikifor

NA DANAŠNJI DAN, 22. FEBRAUR Rođen Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka

Foto: Printscreen

 

U Antiohiji su živela dva prisna prijatelja, učeni sveštenik Saprikije i građanin Nikifor. Ali, vremenom su postali ogorčeni neprijatelji i kada je počeo progon hrišćana, Saprikija su poveli na streljanje. Ipak, u poslednjem trenutku sveštenik se odrekao Hrista i odlučio da se pokloni idolima. Uludo ga je Nikifor molio da to ne radi, Saprikije je ostao pri svom. Kada je Nikifor viknuo dželatima da je i on hrišćanin i da njega poseku umesto Saprikija, oni su to i učinili. Sve se desilo 260. godine u vreme cara Galijena, a Nikifor je postao svetac, zaštitnik svih koji nepravedno stradaju, kao i onih koji su spremni da zbog prijatelja i pravde „ruku u vatru stave“. Veruje se da je ovo dan kada se posvađani mire i počinju ispočetka svoje prijateljstvo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading