UVEK POSTOJI RIZIK Ovo su automobili sa najčešće vraćenom kilometražom
Foto: Shutterstock

Vraćanje kilometraže vozila ostaje uobičajena praksa na tržištu polovnih vozila. I iako su kupci sve oprezniji u vezi sa prevarama u vezi sa automobilima, nova studija kompanije carVertical pokazuje da je rizik od kupovine vozila sa ovom vrstom prevare i dalje veoma visok.   

Automobilski stručnjaci analizirali su 1,11 miliona istorijskih izveštaja u poslednjih 12 meseci na 24 tržišta, uglavnom u Evropi. 

Luksuzni Audi A8 na prvom mestu

Studija je otkrila da je automobil sa najčešće vraćenom kilometražom luksuzni Audi A8 sedan.

Od svih A8 proverenih na platformi, 30,6% je imalo falsifikovanu kilometražu, što znači da skoro svaki treći korišćeni Audi A8 može imati lažnu kilometražu.

U stvari, 6 od 10 najkvalitetnijih automobila bila su skupa nemačka vozila, kao što su Audi A7, BMV Ks5, BMV serije 7 i Volksvagen Touareg.

Među modelima drugih proizvođača na listi sa najviše prevara ove vrste, takođe vidimo Ford Mustang na 2. mestu (25,7%), Ford Fusion na 10. (22%), Volvo KSC70 na 14. (21,1%), i Opel Insignia na 19. mestu (19,5%).

Hibridi i EV  mogu imati vraćenu kilometražu

Prema studiji, tip motora nije dobar pokazatelj za određivanje da li će vozilo verovatno biti kompromitovano ovom nelegalno radnjom. Iako je za neke modele, poput BMV-a serije 7, verovatnoća da će benzin i dizel i dalje biti verovatnija meta nego hibrid, za druge automobile to izgleda nije slučaj.

Na primer, kod Volksvagen Jetta, hibridni pogon ima značajniji udeo kod automobila sa vraćenom kilometražom (27%) nego dizel (24,1%) ili benzinska verzija (22,4%).

Sve veći broj električnih automobila sa falsifikovanom kilometražom sugeriše da kupci treba da budu oprezniji. Dok je ukupan udeo električnih vozila sa vraćenom kilometražom (13,4%) niži od evropskog proseka (15,6%), razlika je zanemarljiva. Pored toga, kupovina električnog automobila sa falsifikovanom kilometražom može dovesti do velikih računa za popravku.

Električni automobili u ovom slučaju mogu predstavljati najveći rizik, jer degradirani akumulatori znače skupe popravke. Kao takvo, određivanje stvarne kilometraže igra još važniju ulogu kada tražite polovni električni ili hibridni automobil.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading