BOROJEVIĆ: Amber alert u Srbiji do kraja aprila
Foto: Privatna arhiva/Foto: promo

Savetnik u Internacionalnoj policijskoj asocijaciji Saša Borojević izjavio je da će, uzimajući u obzir kampanju za uvođenje Amber alerta, taj sistem zaživeti u Srbiji do kraja aprila.

BOROJEVIĆ: Amber alert u Srbiji do kraja aprila

Foto: privatna arhiva

Borojević je rekao da je ambasador Amerike u Srbiji Kristofer Hil obećao da će Amber alert profunkcionisati u Srbiji i navodi da se sve što je ambasador obećao na kraju desilo.

Navodeći prednosti i mane sistema na osnovu američkih istraživanja, on je rekao da je najveći problem to što je procenat pronađene dece koju su kidnapovali silovatelji mali.

- Deca koju su kidnapovali roditelji, staratelji ili članovi porodice pronađena su u 97 odsto slučajeva. Ako se sagleda broj dece koju su oteli kidnaperi koji su imali nameru da siluju ili ubiju, gotovo nijedno dete nije pronađeno - rekao je Borojević za Tanjug.

Borojević je objasnio da bi sistem mogao da utiče na to da se podigne nivo lukavstva manijaka, koji će voditi računa na koji način će izvršiti krivično delo i da je kaznena politika nešto što može imati veći uticaj na ovakve slučajeve.

- Videli smo na slučaju Malčanskog Berberina da ništa nije funkcionisalo. Svi su objavljivali fotografije, ali niko od građana nije uspeo da ga pronađe, pronašli su ga psi tragači. Smrtna kazna bi morala da se donese za ovakve prekršaje - kazao je Borojević.

Na pitanje šta je sprečavalo uvođenje ovog sistema, on je naveo da je to pogrešna kampanja koju su paralelno vodili Fondacija „Tijana Jurić“ i „Amber alert Jurop“.

- Zbunjivanje je najveći problem, kampanja nije vođena na najbolji mogući način kako bi približila svima nama šta je zapravo projekat koji mi treba da radimo - zaključio je Borojević.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading