MILION EVRA ZA ODABRANE ZVEZDE! Afera drma RTS! Direktor Javnog servisa bahato čašćavao pojedine zaposlene na osnovu samo njemu poznatog kriterijuma
Foto: Alo/Foto: Alo!

Višemilionska muljaža sa parama građana Srbije koju je radeći sa spoljnim produkcijama izvršilo rukovodstvo RTS-a šokirala je mnoge ljude u Srbiji! S druge strane, ima i onih, naročito zaposlenih na Javnom servisu, koji su godinama svesni dobro organizovanog lopovluka pod krilaticom „vaše pravo nije da znate sve“.

Ipak, kako to obično biva, pre ili kasnije, sve izađe na površinu i koliko god dobro bile skrivane, tajne prestanu da budu lična svojina bahatih pojedinaca i postanu opšte dobro.

Tako je za Alo! predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček objasnio kako je 30. decembra prošle godine potpisao zapisnik sa sednice iz jula prošle godine, na kojoj se raspravljalo o tome zašto Javni servis za mnoge projekte koje može i sam da realizuje angažuje spoljnu produkciju i time troši milionske iznose koje su dobili od građana Srbije.

MILION EVRA ZA ODABRANE ZVEZDE! Afera drma RTS! Direktor Javnog servisa bahato čašćavao pojedine zaposlene na osnovu samo njemu poznatog kriterijuma

Foto: Alo!

 

- Zašto se taj zapisnik nije pojavio na sajtu Javnog servisa, ne znam, očigledno je neko pokušao da ga sakrije. Njegov sastavni deo je dokument sa primedbama UO, gde se, između ostalog, vidi da smo pitali Bujoševića na koji način i zbog čega angažuju spoljne produkcije, da smo mu ukazali na pad rejtinga, kao i da smo pričali o zaradama zaposlenih. Bujošević nam je tek pola godine kasnije odgovorio na mnoga pitanja, a od Olivere Kovačević smo mejlom dobili informaciju da te spoljne produkcije RTS angažuje tek posle detaljnih kalkulacija o troškovima - ističe Klanšček, koji dodaje da je potpuno drugačiju verziju ispričala direktorka produkcije RTS.

Za održavanje RTS planete više od 600.000 evra

Podaci o planiranim troškovima pokazuju da se za održavanje platforme „RTS planeta“ izdvaja 610.000 evra godišnje. S druge strane, troškovi sajta RTS-a se evidentiraju kao deo varijabilnih troškova informativnog programa i za 2023. godinu iznose ukupno 411.500 evra. U okviru tih troškova najviše novca odlazi na honorare - 200.000 evra, od čega polovina za honorare za podsajt OKO.

- Biljana Carević, direktorka Poslovne jedinice Produkcija, koja ima 688 zaposlenih, saopštila je da RTS apsolutno poseduje infrastrukturu za realizaciju svih navedenih projekata, da od njih nikad niko nije tražio da urade analize isplativosti ili projekciju troškova za pomenute projekte - istakao je Klanšček i dodao da ako je to tačno, onda RTS ne bi trebalo da ima 2.500, već 1.000 zaposlenih.

 

RTS: Klanšček je otkrio poslovnu tajnu!

U saopštenju koje je RTS objavio na zvaničnom sajtu navedeno je, između ostalog, da RTS proizvodi, u proseku, 170 emisija (oko 130 bez Informativnog programa).

- Nedopustivo je i to što su se u javnosti pojavile brojke iz ugovora RTS-a koje se smatraju poslovnom tajnom. Poslovanje naše kuće nije prvi put predmet ovakvog interesovanja bilo policije, bilo revizora, bilo tužioca za organizovani kriminal i dok su oni radili svoj posao, RTS nije javno komentarisao predmet istrage. Tako će biti i ovoga puta. Bar što se tiče menadžmenta RTS-a - istaknuto je u saopštenju RTS.

Klanšček je imao odgovor na optužbe RTS.

- Video sam odgovor RTS-a. Po Statutu, rad RTS-a je javan, po Pravilniku na koji se poziva Bujošević, a koji je niži pravni akt, samo predsednik UO ima pravo da obelodani te poslovne tajne, a to sam ja - rekao je Klanšček.

Dan ranije podneo je i krivičnu prijavu protiv Olivere Kovačević.

- Saradnja sa spoljnim, odnosno izvršnim produkcijama u delu posla koje mogu da urade zaposleni RTS-a je nemoralno poslovanje, sukob interesa. To je na njihovoj savesti. Uzimanje novca, preciznije 14 miliona dinara ili 119.327 evra, za tri godine od 2020, uključujući i ovu 2023, za emisiju „Jedan dobar dan“, koja nikad nije ni snimljena, dakle ne postoji, predstavlja krivično delo. Urednica te emisije je Olivera Kovačević. Novac je, kako je navedeno u dokumentaciji, potrošen na scenografiju i voditelje. Reč je o emisiji kolažnog tipa - naveo je naš sagovornik, koji je obelodanjivanjem zarada pojedinih voditelja sa RTS-a otvorio Pandorinu kutiju.

Kristina dnevno uzme 1.600 evra, a Memedović 1.100!

 

Podaci do kojih je došao Klanšček pokazuju da Kristina Radenković za samo jedan dan snimanja kviza „Stigni me ako znaš“ uzme 1.590 evra, a Jovan Memedović po danu snimanja „Potere“ dobije 1.130 evra!

Odnosno, Memedović kao voditelj „Potere“ za 30 snimajućih dana dobija 34.000 evra, a za snimanje ovog kviza u 2023. je, kako je ranije naveo Klanšček, RTS odvojio 706.608 evra.

MILION EVRA ZA ODABRANE ZVEZDE! Afera drma RTS! Direktor Javnog servisa bahato čašćavao pojedine zaposlene na osnovu samo njemu poznatog kriterijuma

Foto: Alo!

 

 

- Jovan Memedović je zaposlen na RTS-u i u saradnji sa produkcijom „Montevideo“ radi emisiju „Sasvim prirodno“, za koju je u 2023. namenjeno 148.260 evra - precizirao je Klanšček.

MILION EVRA ZA ODABRANE ZVEZDE! Afera drma RTS! Direktor Javnog servisa bahato čašćavao pojedine zaposlene na osnovu samo njemu poznatog kriterijuma

Foto: Blic, Rajko Ristić

 

RTS je ove godine za kviz „Ja volim Srbiju“, koji vodi Dragana Kosjerina, izdvojio 782.840 evra. Voditeljka za ovaj kviz dobija dodatnu zaradu.

MILION EVRA ZA ODABRANE ZVEZDE! Afera drma RTS! Direktor Javnog servisa bahato čašćavao pojedine zaposlene na osnovu samo njemu poznatog kriterijuma

Foto: Alo!

 

 

- Kristina Radenković, koja vodi kviz „Stigni me ako znaš“, za deset snimajućih dana dobila je 15.950 evra. Za istu emisiju RTS joj je platio i doprinose od 6.699 evra. Radenkovićeva je stalno zaposlena na RTS-u - istakao je Klanšček, koji je imao uvid u čuvene varijabile - neprikosnoveno pravo generalnog direktora RTS-a da pojedine zaposle galantno časti - našim novcem.

- U 2021. godini za varijabile za 533 zaposlena dato je milion evra, odnosno 116.283.599 dinara. Dragana Kosjerina je dobila najveću pojedinačnu varijabilu u iznosu od 132.000 dinara. Olivera Kovačević je tokom cele te godine dobijala novac od direktora - od 88.000 u januaru, preko 39.000 u julu do 100.000 dinara u oktobru. Neki su čašćavani dvaput mesečno, neki, njih pedesetak koji stvarno mnogo rade, jednom ili dva puta godišnje. Inače, prosečna plata na RTS-u je 98.000 dinara. Naravno, glavni urednici i direktori imaju mnogo veće - ispričao nam je Klanšček i najavio da će iduće nedelje sazvati sastanak Upravnog odbora.

Tužilaštvo na zadatku

Krivična prijava predsednika Upravnog odbora RTS Branislava Klanščeka protiv direktora RTS-a i ostalih je 13. februara podneta Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu koje ju je u utorak ustupilo na nadležnost Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

MILION EVRA ZA ODABRANE ZVEZDE! Afera drma RTS! Direktor Javnog servisa bahato čašćavao pojedine zaposlene na osnovu samo njemu poznatog kriterijuma

Foto: Alo!

 

Po prijemu krivične prijave, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije je odmah dalo nalog policiji da prikupi potrebne podatke kako bi se proverili navodi krivične prijave, a koji se, kako tužilaštvo navodi, delimično poklapaju sa pisanjem portala Pištaljka

- Nadam se da će nadležne službe poput Državne revizorke institucije, finansijske policije i tužilaštva ući u RTS i detaljno prekontrolisati rad rukovodstva - zaključio je predsednik UO RTS Branislav Klanšček.

Bujošević: Jeftinije i brže

Odgovor na primedbe UO i objašnjenje u najmanju ruku čudnog biznisa sa  spoljnim produkcijama Bujošević im je dostavio pismeno, šest meseci kasnije. Tom prilikom je priznao, uvid je imala „Pištaljka“, da je aktuelno rukovodstvo dogovorilo makar sedam emisija sa privatnim produkcijama, da je nasledilo pet od bivšeg rukovodstva i da je skoro 100 odsto serijskog programa povereno privatnim produkcijama. To je opravdao da je tako „jeftinije i brže”. Istom prilikom je naveo da bi emisija „Moja dedovina“ u produkciji javnog servisa koštala 18.110 evra i da u produkciji privatne firme košta 15.348 evra. Međutim, u planovima troškova za 2023. godinu za ovu emisiju predviđeno je 294.000 evra, što bi po epizodi iznosilo 24.500 evra - znatno više od Bujoševićeve računice. Alo! je pokušao da dođe do komentara na sve ove optužbe, ali nam je direktor RTS prekinuo vezu kad je čuo zbog čega zovemo.

Aferu u RTS za Alo! je komentarisao i član UO RTS Predrag Azdejković.

- To je uvek odgovornost generalnog direktora. Da li će on imati morala da sam da ostavku, videćemo. Ono što je isplivalo za mene su sasvim novi podaci. Obično sam dobijao po 300 strana izveštaja, mnogo toga u njima mi, iskreno, nije ni bilo jasno sve dok „Pištaljka“ to nije prevela na razumljiv jezik. Činjenica je da je obelodanjivanjem afere naneta šteta RTS-u, kao što je istina da je to državno preduzeće i da se finansiralo parama građana Srbije. Svejedno da li su mu novac davali iz budžeta ili ga je dobijao preko pretplate - naveo je Azdejković, i istakao da je RTS dobijao ogromne pare na godišnjem nivou.

Iživljavanje nad vrednim radnicima

Sudeći po navodima dela zaposlenih koji su se juče javili redakciji Alo!, curenje informacija o enormnim zaradama pojedinih voditelja dodatno je pogoršalo inače loše kolegijalne odnose u toj medijskoj kući. Oni su se požalili na užasan tretman direktora nad većinom koji nisu zvezde.

- Bujke kulira, ima penziju i platu, tu su i ručkići. Iživljava se na nama. Moramo da budemo pet dana po osam sati. Šaljemo izveštaje šta smo radili, šta ćemo raditi, a neki ne dolaze danima i imaju plate do krova. Direktor ima spisak ljudi kojima svakog meseca daje varijabile - ilustrovali su za Alo! atmosferu u RTS-u zaposleni.

- Pričamo o sto miliona evra godišnje. To su ogromne pare i javnost bi morala da kontroliše kako se troše da se ne bi dešavale ovakve stvari. Ono što su stručna lica utvrdila jeste da su spoljne produkcije za sadržaje koje je plaćao RTS uzimale pet puta više nego što je realna cena tih sadržaja. Uz to, javnost je vrlo često negodovala zbog lošeg kvaliteta tih sadržaja - istakao je Azdejković, i ukazao na još jedan važan podatak.

- Živimo u teškim vremenima kada se preporučuje štednja na svim nivoima, a imamo neke koji se razbacuju, i to našim parama, čime je njihova odgovornost još veća.

Olja je Bujketu najbolja!

 

Kako je Klanšček naveo, Olivera Kovačević je tokom 2021. godine svakog meseca dobijala varijabilu.

- U januaru je dobila 88.000 dinara, februaru 95.000, martu 92.000, u aprilu 100.000, potom u maju 52.000, junu 39.000. Slične iznose je dobijala do avgusta, zbog godišnjeg odmora, potom slede sume od 95.000 i 100.000 dinara do kraja godine. Odnosno, gotovo 10.000 evra joj je leglo po tom osnovu - otkrio je za Alo! Klanšček.

Azdejković je istakao i da očekuje da će svi članovi odbora uskoro imati sastanak na kome će se dogovoriti šta dalje.

- Voleo bih da se nešto raspetlja, da finansijska policija uđe u RTS i uradi svoj posao. Nadam se da se neće desiti ono ’tresla se gora, rodio se miš’. Ovo je zaista ogroman skandal - zaključio je Azdejković.

MILION EVRA ZA ODABRANE ZVEZDE! Afera drma RTS! Direktor Javnog servisa bahato čašćavao pojedine zaposlene na osnovu samo njemu poznatog kriterijuma

Foto: Tanjug

 

 

Nema ko da radi od 2.594 radnika!

Prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju iz APR iz 2021. godine, RTS ima 2.594 zaposlena i uprkos prihodima od 13,3 milijarde dinara, beleži gubitak od 239 miliona dinara. Samo u radnim jedinicama Program, Produkcija i Tehnika, čiji je posao da organizuju proizvodnju sadržaja, radi ukupno 1.559 radnika, tvrdi UO u neobjavljenom zapisniku sa devete sednice, ali se ipak skoro sav program najgledanijeg kanala RTS 1 otkupljuje od privatnih firmi ili radi u saradnji sa njima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Brane

15.02.2023 07:22

Čoveče dokle više ove bahatosti Vučiču pod hitno ukini taksu na javni servis !!!!!!!

boki

15.02.2023 07:37

Dezava deli narodni novac drzavnim i javnim prefuzecima a nema nikakvu kontrolu trosenja poput Rts.Odmah ukinuti Tv pretplatu neka se sami financiraju sirotinje finaciraju Rts a oni zgrcu milone u svoje dzepove

Snežana

15.02.2023 09:08

Lako je Bujoševiću da vrlja sa novcem gradjana Srbije, poznato je odavno da je RTS leglo lopova i neradnika... VREME JE DA SE RTS UGASI I NAROD OSLOBODI LOPOVA NAJVEĆEG U SRBIJI.