SLAVIMO SVETOG GRIGORIJA BOGOSLOVA Đaci danas obavezno treba da urade ovo!
Foto: Youtube/Printscreen

Rođen je u Nazianzu od oca Jelina i majke hrišćanke. Pre krštenja učio se u Atini zajedno sa Vasilijem Velikim i Julijanom Odstupnikom. Često je proricao Julijanu da će biti odstupnik od vere i gonitelj crkve, što se i zbilo.

Na Grigorija je naročito mnogo uticala njegova dobra majka Nona. Kada je završioučenje, Grigorije se krstio. Sveti Vasilije rukopoložio ga je za episkopa sasimskog, a car Teodosije Veliki uskoro ga je pozvao na upražnjeni presto arhiepiskopa carigradskog. Sastavio je mnogobrojna dela, od kojih su mu najslavnija ona iz Bogoslovlja, zbog čega je i nazvan Bogoslovom. Naročito je znamenito po dubini njegovo delo Besede o Svetoj Trojici.

Pisao je protiv jeretika Makedonija, koji je krivo učio o Duhu Svetome (kao da je Duh stvorenje Božje), i protiv Apolinarija, koji je krivo učio, kao da Hristos nije imao čovečje duše, nego da mu je božanstvo bilo mesto duše. Pisao je takođe i protiv cara Julijana Odstupnika, svog nekadašnjeg školskog druga.

Kada je na Saboru 381. godine došlo do rasprave oko njegovog izbora za arhiepiskopa, on se povukao sam, izjavivši:

"Ne mogu nas lišiti Boga oni koji nas lišavaju prestola".

Zatim je napustio Carigrad i otišao u Nazijanz, i tamo je živeo do smrti u povučenosti, molitvi i pisanju korisnih knjiga. Iako je celog života bio slabog zdravlja, ipak je doživeo 80. godinu. Mošti su mu kasnije prenete u Rim, a glava mu se nalazi u Uspenskom soboru u Moskvi. Važi za veliko i divno svetlo pravoslavne crkve, kako po krotosti i čistoti karaktera tako i po nenadmašnoj dubini uma. Upokojio se 390. godine (v. 30. januar).

Sveti Grigorije Bogoslov poznat je kao zaštitnik mudrih i učenih ljudi.

Naši stari kažu da bi danas svaki đak trebalo da ponovi gradivo koje ga muči, a nakon toga da se pomoli Svetom Grigoriju Bogoslovu. Veruje se da će tako naučeno gradivo biti zauvek zapamćeno, pa ni dobra ocena neće izostati.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading