DECEMBAR U FEBRUARU Zbog jučerašnjeg nevremena otkazan početak skijaške sezone, stali vozovi, otežan saobraćaj: Preživeli smo olujni vetar, sad stižu ledeni dani
Foto: Alo/Foto ALO!

U naselju Kucura, u opštini Vrbas, jak olujni vetar je juče sa osnovne škole „Bratstvo - jedinstvo“ odneo krov, i to u momentu dok je trajalo školsko takmičenje. Na sreću, nije bilo povređenih.

U naselju Ravno Selo vetar je oborio autobusko stajalište, u Temerinu je palo drvo i zatvorilo jednu saobraćajnu traku, a slično se dogodilo i na ulazu u Guču, iz smera Ivanjice, gde je granje sa drveća zbog jakog vetra razbacano po putu i saobraćaj se odvija otežano...

U Srbiji je na snazi zbog olujnog vetra juče bio narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vreme.

Dramatični snimci stizali su sa planine Golije na kojoj snežna mećava nosi sve pred sobom. Potpuno odsečena za saobraćaj je deonica Preko Brdo - Odvraćenica. Usled snežne mećave na ovoj deonici u snežnom haosu tokom jučerašnjeg dana ostalo je zavejano nekoliko automobila koji su se našli na tri kilometara na putu od Odvraćenice ka Novom Pazaru.

- U pitanju su skijaši koji su parkirali automobile i oglušili se o sve apele koje su nadležni uputili i ostali su zaglavljeni. Mehanizacija ide ka njima kako bi put bio pročišćen, a oni na bezbednom - rekao je za RINA Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

DECEMBAR U FEBRUARU Zbog jučerašnjeg nevremena otkazan početak skijaške sezone, stali vozovi, otežan saobraćaj: Preživeli smo olujni vetar, sad stižu ledeni dani

Foto RINA

On dodaje da je najkritičnija situacija na Goliji i čim sneg stane kreće se u probijanje zavejanih putnih pravaca u udaljenim planinskim selima. U ostalim delovima opštine stanje nije alarmantno i nema odsečenih sela.

- Mehanizacija je do Odvraćenice prošla jednom, međutim, već sledeći put to je bilo nemoguće. Obustavili smo probijanje nanosa, jer dok traje snežna mećava uzaludno je pokušavati čišćenje. Na terenu su ostali bager i utovarivač. Formirani su snežni nanosi visoki nekoliko metara. Ekipa je otišla da pomogne i zavejanim skijašima koji su ostali zaglavljeni - izjavio je Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

Zbog oluje i vremenskih neprilika otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije. U informaciji navode da su velika oluja i vremenske neprilike prouzrokovali tehničke probleme u funkcionisanju sistema kontaktne mreže na deonici između Inđije i Novog Sada.

„Zbog toga su već otkazana četiri voza, koji bi po redu vožnje trebalo da saobraćaju između Beograda i Novog Sada, a otkazani su i polasci putničkih vozova na ovoj relaciji koji su planirani u subotu do 14 sati“, navodi se u saopštenju.

U Vojvodini je vetar dostizao udare orkanske jačine, do 100 km/h. „Udari severnog i severozapadnog vetra dostižu u Vojvodini čak 29 m/s, koliko je i zvanično izmereno u Novom Sadu“, prenosi sajt VojvodinaMeteo.

I Kraljevo je, kako je objavljeno, zadesila kratkotrajna oluja praćena gradom. Istovremeno, Ibar u Kraljevu je u blagom opadanju i pored kiše koja u tom gradu pada od sinoć.

Sneg na Divčibarama pada od sinoć, jak vetar raspršuje sneg sa drveća, što dodatno otežava kretanje, mehanizacija za čišćenje je na terenu, pa su putevi kroz naselje prohodni.

Put ka Kopaoniku iz pravca Brzeća ostao je prohodan za saobraćaj iako je prethodne noći napadalo novih 20 centimetara snega.

Jaka snežna oluja i loši vremenski uslovi odgodili su najavljeni početak sezone na skijalištu Iveru, na obroncima Tare. Miroslav Cvijović iz Skijališta Iver rekao je za Tanjug da su za skijaše bile spremne sve staze, da je dolazak najavilo tridesetak skijaša, ali da je početak sezone otkazan iz bezbednosnih razloga i loših vremenskih uslova. Put do skijališta je očišćen, ali se nanosi snega neprestano stvaraju zbog jakog vetra, kao i led koji se zbog niskih temperatura formira na putu, pa sve to ne dozvoljava dolazak do ski-centra bez zimske opreme. Skijalište Iver nalazi se na 1.490 metara nadmorske visine i prostire se na 20 hektara.

U regionu haos

Na teritoriji Republike Srpske i u FBiH zbog pojačanog i na momente olujnog vetra proglašen je narandžasti meteoalarm. Na vrhu Bjelašnice vetar je dostizao jačinu do čak 133 kilometra na sat, u Bijeljini je skinuo lim sa stambene zgrade i oborio stablo u jednoj od gradskih ulica.

DECEMBAR U FEBRUARU Zbog jučerašnjeg nevremena otkazan početak skijaške sezone, stali vozovi, otežan saobraćaj: Preživeli smo olujni vetar, sad stižu ledeni dani

Foto Tanjug/Hina

U Hrvatskoj je na snazi bio crveni alarm, u Osijeku, Zagrebu, Daruvaru olujni vetar je obarao stabla i telefonske i električne stubove, prouzrokovao nestanak električne energije u Ozlju, Karlovcu i Cetingradu, gde su zabeleženi i mestimični prekidi i na telekomunikacijama, u Virovitici je odneo krov sa osnovne škole... Sneg i jak vetar u Sloveniji doveli su do problema u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom, prenose slovenački mediji. Zbog vremenskih neprilika više domaćinstava koja snabdeva Elektro Ljubljana ostala su juče bez struje.

I u Beogradu je duvao jak olujni vetar, praćen kratkotrajnim pljuskom.

- Stajala sam na autobuskoj stanici u centru grada i mislila sam da će me odneti vetar, držala sam se za stub nadstrešnice - ispričala nam je naša čitateljka Katarina V.

- Na Novom Beogradu je vetar bio toliko jak da je počupao komarnike sa zatvorenih prozora! Toliko je hučalo i bučalo da sam mislila da će oduvati zgradu - rekla je stanovnica jednog novobeogradskog solitera za Alo! Zorica M.

Jako olujno nevreme tokom jučerašnjeg popodneva zahvatilo je Topolu, a u pojedinim selima došlo je i do sugradice što nije uobičajeno za ovo doba godine.

- Mislili smo da pada sneg jer je sve obelelo, međutim, u pitanju je bila sugradica na koju smo navikli tokom letnjih i prolećnih meseci. Sve je trajalo oko nekih dvadesetak minuta i duvao je izuzetno jak vetar - kažu za RINA meštani Topole i dodaju da je nevreme kasnije prešlo u jaku snežnu vejavicu.

Oluja praćena sitnim snegom zabeležena je i na putu od Topole ka Rudniku, gde je na pojedinim deonicama kolovoza došlo i do formiranja snežnog pokrivača u visini od nekoliko centimetara. Zbog jakog vetra saobraćaj se odvijao otežano, a vozačima se savetuje oprez.

Ima da drhtimo od zime

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, biće osetno hladnije, naročito u jutarnjim satima, kada se očekuje umeren i jak mraz. Do srede u većini mesta maksimalna temperatura biće oko ili malo ispod 0 °C, od četvrtka biće u manjem porastu. Tokom celog perioda biće malo i umereno oblačno, suvo i hladno sa dosta sunčanih intervala, a samo se još u ponedeljak u planinskim predelima očekuje provejavanje slabog snega.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading