TEMPERATURA ĆE PASTI NA MINUS 20 Sneg i najhladnija zima u narednom periodu, a od ovog dana se sprema novo zahlađenje
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

U noći ka nedelji i sutra pre podne planinski deo južne, jugozapadne i jugoistočne Srbije, sever C.Gore i ponegde istočne i središnaje BiH mogu očekivati povremen sneg uz povećanje visine snežnog pokrivača i jako zahlađenje, dok će nad ostalim delom regiona uglavnom biti suvo, a retko provejavanje snega je moguće ponegde nad središnjom Srbijom, stoji u novoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

- Vetar umeren do pojačan, severni ali znatno slabiji nego danas. Temperatura vazduha u daljem padu i dnevni maksimum od -3 do +2 stepen Celzijusa, dok će na planinama često biti ispod -8 stepeni Celzijusa - najavljuje Čubrilo.

Početkom sledeće nedelje uglavnom vedro i suvo. Ponegde je moguća pojava jutarnje magle, a vetar će uglavnom biti slab, samo u sredu umeren, istočni i tog dana bi ponegde u brdsko-planinskom delu Srbije, C.Gore i BiH moglo biti slabog snega. Biće hladno i ovo je najverovatnije najhladniji deo ove zime, navodi se.

- Jutarnji minimumi u nizijama od -12 do -3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimumi od oko -1 na istoku do oko +4 na zapadu regiona. U planinskom delu minimumi veoma niski uglavnom do -16 do -10, lokalno oko -20 stepeni Celzijusa, a maksimumi od -8 do -2 stepena Celzijusa - kaže meteorolog.

Kako je najavljeno, u drugom delu naredne nedelje i dalje hladne noći uz mrazeve ali će oni ipak polako popuštati, dok bi se krajem sledeće nedelje dnevni maksimum mogao kretati od +2 do +7 stepeni Celzijusa.

Oko sredine meseca verovatno relativno toplo uz moguće naoblačenje sa kišom.

Što se tiče razvoja sinoptike posle 17.02. moraćemo sačekati još nekoliko dana da se efekti mogućeg novog zagrevanja stratosfere i naglog slabljenja zapadnih vetrova ubace u matrice proračuna numeričkih modela, ali za sada deluje da bi negde posle 20.02. moglo doći do novog zahlađenja uz padavine, ali ako se ono uopšte i desi trenuto nije moguće reći ništa preciznije o snazi i tipu tog mogućeg zahlađenja, objašnjava Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading