MIGRACIJA Aleksandar Šapić najavio preseljenje Zoološkog vrta sa Kalemegdana na deo Ade Ciganlije: Pingvini na safari, Kališ u Unesko!
Alo/Vladimir Markovic

Naime, oni će nesvesno ispratiti svetske trendove, pa će buku centra zameniti životom u mirnijem kraju grada, i to na Adi Ciganliji, tačnije, na njenom delu poznatijem kao Ada safari. To je na konferenciji za novinare, održanoj na toj lokaciji, najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je podsetio da se Beogradski zoološki vrt nalazi na trenutnoj lokaciji gotovo sto godina, kao i da je promena lokacije zbog mnogo razloga bila česta tema tokom poslednjih decenija.

- O tome se govorilo zbog uslova u kojima životinje žive na sadašnjoj lokaciji, a onda i zbog kulturnog dobra koje Kalemegdan predstavlja. Nikada nismo mogli da uđemo u ozbiljniju priču sa Uneskom oko zaštite Kalemegdana, jer se tamo nalazi Zoološki vrt. Bilo je predloga i pokušaja, čak i od bivšeg direktora Vuka Bojovića, koji je imao ideju da se Zoološki vrt preseli na Veliko ratno ostrvo. Postojao je projekat, ali prema informacijama koje imam, problem su bile česte poplave na Velikom ratnom ostrvu. Nakon toga su se pojavile ideje o selidbi na periferiju, pominjali su se Krnjača i Surčin, ali mislimo da to nije dobra ideja zato što bi trebalo da Zoološki vrt bude deo gradske celine. Svi veliki gradovi imaju zoološke vrtove koji su relativno blizu urbanih delova. Najteži zadatak bio je pronaći mesto u urbanom delu grada u kojem će se životinje osećati koliko-toliko kao u prirodnom staništu - rekao je Šapić.

Alo

 

Gradonačelnik je naznačio da se ovom temom bavio nekoliko meseci, kao i da se došlo do zaključka da Zoološki vrt ne bi trebalo udaljiti previše od centralnih gradskih delova, a da sa druge strane životinjama budu omogućeni dobri uslovi za život.

- Došli smo do zaključka da bi Ada safari i područje koje se nalazi u neposrednoj blizini bilo najbolje rešenje. Ovde ima dosta drveća, postoji malo jezero i životinje bi se sigurno bolje osećale. Takođe, ovaj prostor je dvostruko veći od onog koji Zoološki vrt trenutno zauzima, četrnaest u odnosu na sedam hektara. Beograd, kao grad koji pretenduje da postane centar ovog dela Evrope, treba da ima i jedan od najlepših zooloških vrtova. Ukoliko nam pođe za rukom da realizujemo ovaj projekat, mislim da bi Beograd dobio zoološki vrt kojim bismo se svi ponosili - dodao je Šapić.

On je istakao da zbog gradskih projekata niko neće ostati bez krova nad glavom i najavio da će kroz nekoliko meseci biti završen idejni projekat za Zoološki vrt, koji će biti predstavljen javnosti. Šapić je podsetio i na dobar primer zoo-vrta na Palićkom jezeru, istakavši da sličnim rešenjem i Beogradski zoo-vrt može postati još bolji brend.

Printscreen/Instagram serbialive

 

- To će biti velika stvar za Beograd. Ako uspemo da realizujemo taj projekat, biću veoma ponosan na sve nas. Zoološki vrt zaslužuje bolje uslove, a Kalemegdanska tvrđava zaštitu Uneska i konzervaciju, jer predstavlja jedno od najvećih kulturnih dobara koje imamo - rekao je Šapić.

Događaju su prisustvovali glavni urbanista Marko Stojčić i direktor JP „Ada Ciganlija” Robert Đukić.

Iz Zoološkog vrta za Alo! su rekli da još uvek nemaju planove niti uvide kako će teći selidba, kao ni kako će biti organizovan novi vrt.

- Takođe, ne znamo ni šta će se dešavati sa prostorom na Kalemegdanu - rekao je za Alo! predstavnik Zoo vrta.

Stanovnici Ade dobiće nove stanove

Šapić je istakao da ovaj projekat zahteva prethodne poteze, pre svega rešavanje statusa 270 porodica koje žive u ovom delu Ade Ciganlije.

- Ti ljudi svakako neće ostati bez krova nad glavom, sa njima se već ušlo u neke razgovore i oni će dobiti ono što im po zakonu pripada. Na predstojećoj skupštini govorićemo i o još jednoj temi u vezi s Adom Ciganlijom, pešačko-biciklističkim mostom, koji će omogućiti bolji prilaz sa novobeogradske strane. Revitalizovaćemo i plan savske žičare iz Ulice Agostina Neta, koja takođe treba dodatno da poveže novobeogradsku stranu s Adom - rekao je Šapić, ocenivši da bi pešačko-biciklistički most mogao da zaživi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Komentari (0)

Loading