Dečak sa boginjama prebačen u Tiršovu!
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Grаdsкi zаvоd zа јаvnо zdrаvljе Bеоgrаd sprоvео је еpidеmiоlоšко ispitivаnjе i detetu su morbile dijagnostikovane u četvrtak, 2. februara.

Kako je za Alo! rekao prof doktor Nedeljko Radlović, predsednik Srpskog lekarskog društva zbog velikog broja dece koja su mogla da se vakcinišu, ali im roditelji nisu dozvolili zbog svojih loših ubeđenja, sada najviše ispaštaju i ta deca i ona koja nisu smela da prime vakcinu zbog nekih urođenih bolesti ili stanja.

- 27.000 lekara koji su studirali i završili medicinski fakultet, koji su radili sa decom i tražili najbolje načine da im se pomogne, stoji iza preporuke da se deca moraju vakcinisati ako želimo da budu zdrava. Sada se nadaju da će dete da preživi bolest, ne kažem konkretno za ovu decu koja su sada zaražena, možda su među njima upravo oni koji nisu mogli da budu vakcinisani, ali govorim šta se inače dešava. Roditelji poslušaju neku glupost na televiziji ili pročitaju na internetu, a onda deca zbog toga ispaštaju – rekao je on za Alo!.

Dečak sa boginjama prebačen u Tiršovu!

Foto: privatna arhiva

 

Vakcina, dodaje, štiti 99 odsto, ali kada je njom pokrivena većina populacije, zajednički imunitet štiti i za taj jedan procenat.

- Strašno je da roditelji rizikuju zdravlje svoje dece za jedno tako opasno oboljenje koje ostavlja ozbiljne posledice, zbog neproverenih tvrdnji iz neprofesionalnih izvora – zaključuje profesor Radlović.

Samo 75% se vakcinisano

Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto.

Brojka

25

Slučaja malih boginja je zabeleženo do sada je po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

24 slučaja u Smederevu

U Smederevu su rеgistrоvаnа ukupnо 24 slučаја mоrbilа, оd kојih su 23 pоtvrđеnа u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе „Tоrlаk”, dоk је јеdnа оbоlеlа оsоbа pоrоdični kоntаkt sа lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnim slučајеm.

Tu je 14 nеvаkcinisаne dece ispоd dvе gоdinе, troje prеdškоlsкоg uzrаstа i 7 оdrаslih оsоbа sа nеpоznаtim i nеpоtpunim vаkcinаlnim stаtusоm. Kоmplikаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа коd dvоје оbоlеlе dеcе.

Takođe, jedna trudnica iz Smedereva morala je da bude prebačena u Beograd na Kliniku u Višegradskoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading