SIMBOL SRBIJE! DRAGULJ U KRUNI BEOGRADA! Premijerka Brnabić na postavljanju kamena-temeljca
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Postavljanju kamena-temeljca za izgradnju Ložionice u Beogradu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

- Budućnost je u stvaralaštvu, ljudskom umu i kreativnosti. Sve što smo poslednjih godina radili, radili smo sa ciljem da stvorimo ekosistem koji će biti zasnovan na znanju, da nadoknadimo propušteno vreme i pokažemo sve potencijale naše zemlje i ljudi. Otvorili smo četiri naučno-tehnološka parka, a ove godine ćemo uraditi još četiri. Imamo mlade stvaraoce koji čekaju na svoj prostor. Ložionica je dragulj u kruni svega što radimo, simbioza svega što radimo. Mi smo prva vlada u istoriji Srbije koja je uzela kredit za infrastrukturu u kulturi kako bismo ponovo napravili dobre uslove da naši kreativci rade, jer verujemo da upravo oni na najbolji način promovišu Srbiju - rekla je premijerka i dodala da mnogi nisu verovali ni u digitalizaciju ni u kulturu.

- Danas je više od 35.000 ljudi nego ranije zaposleno u kreativnom sektoru. Iznos kreativnih industrija je porastao za više od 80 posto. Njihov doprinos BDP-u je 6,8 posto. Srbija je u svetu već prepoznata kao jedan od lidera u oblasti kreativnih industrija. Ideja je da ponudimo nove modele za razvoj kreativne ekonomije. Ovo je san koji ispunjavamo. Moja poruka koju ću ostaviti u kapsuli za neke nove generacije je da nastave iskru genijalne kreativnosti i stvaralaštva koja hiljadama godina postoji na ovim prostorima. Odavde nas uvedite u neku novu industrijsku revoluciju - istakla je premijerka.

SIMBOL SRBIJE! DRAGULJ U KRUNI BEOGRADA! Premijerka Brnabić na postavljanju kamena-temeljca

Foto: Alo.rs

 

 

Dostupno malim, inovativnim preduzećima

Pored Ložionice gradi se i nova poslovna zgrada od 11.000 kvadrata. U aneks zgradi nalaziće se prostor uprave Ložionice, Kancelarije za IT i eUpravu Vlade RS i brojnih drugih partnera. Veliki deo prostora biće dostupan startapima, odnosno malim inovativnim preduzećima.

Na mestu bivše okretnice za parne lokomotive ispod Mostarske petlje obeležen je početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice, koja će postati kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Takođe, pored će se graditi i poslovna zgrada od 11.000 kvadrata, a ukupna vrednost investicije je 52 miliona evra.

Begović: Prostor za nauku

- Beograd ponovo dobija nešto drugačije. Ova zgrada će postati zaštitni simbol Beograda, a možda i Srbije. Ovaj projekat čuva prošlost da bi se kreirala budućnost. Veliko mi je zadovoljstvo da mogu da kažem naučnicima i umetnicima da ćemo imati jedan ovakav prostor za nauku i umetnost - rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Građevinska dozvola za realizaciju ovog projekta dobijena je pre nekoliko dana, a kompletna izgradnja trebalo bi da bude privedena kraju na proleće 2025. godine.

SIMBOL SRBIJE! DRAGULJ U KRUNI BEOGRADA! Premijerka Brnabić na postavljanju kamena-temeljca

Foto: Alo.rs

 

- Prisustvujemo događaju koji smo dugo priželjkivali. Ovaj projekat je kruna zajedničkog rada tima kreativnih industrija i tima za IT i eUpravu. Vek nakon nastanka, Ložionica će postati mesto susreta talenata i kreativaca, kakvo Beograd i region do sada nisu imali. Beograd će dobiti novo obeležje i turističku atrakciju. U naredne dve godine ovo će biti naše najveće gradilište - istakao je ministar Jovanović.

Centar okupljanja kreativaca

- Mesto nekadašnje stare zgrade železničke Ložionice, koja je zaštićeno industrijsko i kulturno nasleđe, postaće centar susreta i okupljanja kreativaca, naučnika, inovatora, ali i poslovnog sektora, kao i domaćih i stranih turista - istakla je Ana Ilić, viša savetnica premijerke za kreativne industrije i turizam.

- Kompleks čine sama Ložionica, nova poslovna zgrada, stari vodotoranj uz most Gazela, veliki park i prostor za razne aktivnosti na otvorenom i podzemna garaža - rekla je Ilićeva i dodala da će originalna zgrada Ložionice u celini biti očuvana.

- Na 4.800 kvadrata imaće prizemlje i galeriju, izuzetnu salu za događaje, Black Box, koji će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja. Ložionica će imati brojne prostore za različite aktivnosti kreativaca - radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore - istakla je Ilićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading