SAVEZNIK BROJ JEDAN U BORBI PROTIV KAŠLJA Otkrivamo vam zašto je bršljan tako dragocena biljka
Foto: Printscreen/Foto: Ustupljene fotografije

Reč je o bršljanu, puzavici koju će prepoznati gotovo svako na našim prostorima. Odlikuje se šiljatim, tamnozelenim listovima podeljenim na tri ili pet režnjeva. Drvenaste stabljike rastu u dužinu i do 30 metara, a cvetovi su dvopolni, štitaste cvasti žuto-zelene boje.

Lekovita svojstva bršljana sadržana su u njegovom listu. Zahvaljujući saponinima, aktivnoj supstanci zastupljenoj u listu bršljana, ova biljka olakšava izbacivanje bronhijalnog sekreta i koristi se kod upornog, produktivnog kašlja.

Kako postoji veliki broj različitih vrsta bršljana, svaka vrsta sadrži različite količine aktivnih komponenti. Pored toga, veliki broj faktora u proizvodnji ekstrakta utiče na njegov sastav - ne sadrži svaki ekstrakt istu količinu aktivnih principa. Zato je važno koristiti standardizovane ekstrakte, koji garantuju kvalitet proizvoda – i isti unos aktivnih supstanci u svakoj dozi.

Biljke same po sebi nisu lekovi

Na primeru bršljana možemo videti koliko je kompleksno dobiti ekstrakt sa adekvatnom količinom aktivnih sastojaka i koliko je važno da koristimo lekove koji su standardizovani, u odnosu na čajeve i različite biljne mešavine. Takođe, važno je koristiti lekove, a ne dodatke ishrani – jer samo tako možemo da dobijemo adekvatnu dozu aktivnih komponenti – koja će delovati na produktivni kašalj.

Kompleksnim spojem nauke, nemačke tehnologije i fitoterapije nastao je biljni lek broj 1 u svetu u borbi protiv kašlja - Prospan®.

 Prospan® sadrži zaštićeni ekstrakt lista bršljana EA 575® i kliničkim studijama su dokazani njegovi efekti na razređivanje sekreta, olakšavanje iskašljavanja, antizapaljensko delovanje i smirivanje kašlja. Predstavlja lek biljnog porekla, koji ne sadrži boje niti šećer u svom sastavu. Već 20 godina je prisutan u Srbiji i predstavlja biljni lek izbora protiv kašlja, što svedoči o lekovitoj snazi bršljana.

Danas je Prospan dostupan u obliku sirupa, šumećih tableta, pastila i kapi, a od nedavno je dostupan i sirup sa ukusom mentola, koji je naročito prilagođen ukusu odraslih pacijenata.

SAVEZNIK BROJ JEDAN U BORBI PROTIV KAŠLJA Otkrivamo vam zašto je bršljan tako dragocena biljka

Promo

 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading