AKO POSTOJI KRIVAC - ODGOVARAĆE! Vesić: Za Pirot izveštaj komisije predat tužilaštvu koje će odlučivati
Foto: Alo/Foto Tanjug

Ako postoji bilo čija odgovornost, taj neće biti zaštićen, istakao je Vesić za Tanjug.

Ministar je poručio da će se videti i ko je kriv za višegodišnje čekanje da se pristupi rekonstrukcije pruge od Niša do Pirota, za šta je evropski novac obezbeđen pre četiri godine.

Vesić je rekao da je od „Infrastruktura železnica Srbije“ tražio spisak svih kritičnih mesta, da napišu šta su uradili i da navedu koje će mere da preduzmu na sanaciji.

- Kontrolisaćemo kako će sanirati. Ne budu li to uradili, neko će odgovarati - kazao je on, i ocenio da su havarije na srpskim prugama posledica višedecenijskog neulaganja.

Naveo je da predstoji period velikih ulaganja u pruge Srbije i to ne samo u izgradnju brzih.

AKO POSTOJI KRIVAC - ODGOVARAĆE! Vesić: Za Pirot izveštaj komisije predat tužilaštvu koje će odlučivati

Foto Tanjug

 

Rekao je da je Srbija kandidovala kod EU za rekonstrukciju pet regionalnih pruga ka svojim granicama, te da je reč o ukupno 600 kilometara pruga u koje bi sa elektrifikacijom trebalo uložiti milijardu evra. Vesić je naveo da je za železnicu u budžetu ove godine izdvojeno 6,5 milijardi dinara, dok je to prošle godine bilo milijardu, te da će akcenat biti na regionalnim i magistralnim prugama.

Rekao je da će po ugovoru za rekonstrukciju pruge Beograd - Niš, ukupno vrednu 2,2 milijarde evra, EU dati 600 miliona evra bespovratno, 1,2 milijarde evra biće kredit kod Evropske investicione banke, a oko 400 miliona evra biće iz budžeta Srbije.

Vesić je najavio dalje radove na Barskoj pruzi, te da će Srbija sa Bugarskom projekte rekonstrukcija pruga ka istočnoj Srbiji kandidovati za EU podršku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading