OTKRIĆE ZA TURISTE Reportaža Alo! Turska zimi je raj za one koji beže od gužve i vrućine: Stari gradovi i novi specijaliteti
Foto: Alo/FOTO Shutterstock

Poslednjih godina turisti su otkrili da je ponuda orijentalnih specijaliteta u kombinaciji s istorijskim spomenicima jednako dobra i zimi, samo što su šetnje još prijatnije jer nema letnje žege.

Pored toga, prilikom obilaska mnogih atrakcija gužve su daleko manje, a cene hotela van letnje sezone su povoljnije.

Prosečne temperature se razlikuju u zavisnosti od toga koji deo zemlje je u pitanju. Iako je u Istanbulu tokom decembra već hladnije, u Antalijskoj regiji, na jugu zemlje, prosečna dnevna temperatura uglavnom bude oko 10 stepeni, s više od 300 sunčanih dana u toku godine.

OTKRIĆE ZA TURISTE Reportaža Alo! Turska zimi je raj za one koji beže od gužve i vrućine: Stari gradovi i novi specijaliteti

FOTO Privatna arhiva

 

Cisterna

Cisterna bazilika je građevina koja se nalazi ispod samog centra Istanbula. U pitanju je impozantan sistem zidova, stubova i cevi koji je izgrađen u šestom veku, a korišćen je za snabdevanje pijaćom vodom za Veliku carigradsku palatu i druge zgrade na brdu. Prostire se na 9.800 kvadratnih metara, a zidovi su joj debeli četiri metra. Neki od 336 stubova projektovani su posebno za ovu građevinu, dok su neki donošeni sa raznih mesta. Tako su, na primer, karakteristična dva stuba čije osnove čine kamene glave meduze koje su nekada davno bile nadgrobni spomenici.

OTKRIĆE ZA TURISTE Reportaža Alo! Turska zimi je raj za one koji beže od gužve i vrućine: Stari gradovi i novi specijaliteti

Foto privatna arhiva

Interesantna je i druga funkcija koju je ovo mesto imalo - kada bi krenuo napad na Carigrad s mora, sistemom cevi je voda mogla da bude puštena ovde zbog čega bi se brodovi nasukali i bili poraženi.

Pored praktičnih uloga, ona je imala i nekoliko filmskih, tako da je bila scenografije za filmove o Džejms Bondu „Iz Rusije s ljubavlju“, te „Internacionala“, „Bratstvo suza“, „Inferno“, „Da Vinčijev kod“.

Dan možete početi čuvenim obilnim turskim doručkom, pa nastaviti uživanjem u nekom od slatkiša - već poznatim baklavama, tulumbama, sutlijašu ili probati nešto novo: kunefe sa sladoledom od kozjeg mleka ili katmer. Posle obilaska kulturnih znamenitosti ili duge šetnje po sokacima, šopinga, svetski putnici preporučuju da sednete u neki od restorana sa lokalnim specijalitetima, a obavezno odvojte vreme za odlazak u tradicionalni hamam.

Drevni grad Side

U južnoj Turskoj, na obali Sredozemnog mora, 75 km od Antalije, nalazi se Side - grad nara. Nekada je bio važan trgovački centar i luka koja je trgovala sa ostatkom Mediterana. Ovo je bio centar trgovine robljem iz Afrike i centar gusarenja istočnog Sredozemlja. Istorijski grad Side se nalazi na malom i pljosnatom poluostrvu koje je 300 metara široko i 800 metara dugačko i pun je arheoloških nalazišta koja su Turci lepo spakovali ispod staklenih podova kroz koje dok slobodno šetate gradom ispod vidite antičke ostatke.

OTKRIĆE ZA TURISTE Reportaža Alo! Turska zimi je raj za one koji beže od gužve i vrućine: Stari gradovi i novi specijaliteti

Foto privatna arhiva

Na obali Sidea nalazi se čuveni Apolonov hram od kojeg je ostalo samo pet stubova, što je čudesno s arheološkog stanovišta, imajući u vidu da se nalazi na samoj obali grada. Veličina hrama je jasna po porušenim stubovima, a bio je jedan od većih hramova u svoje vreme.

Ljubitelji skijanja, sankanja i ostalih zimskih sportova mogu da odaberu neko od mnogobrojnih skijališta, a među njima najpoznatije su na planini Uludag, Palandoken kod Erzuruma ili ski-centar na planini vulkanu Erdžijes...

Patrijaršija

Carigradska (Vaseljenska) patrijaršija jedna je od četrnaest pravoslavnih crkava. Crkva Svetog Đorđa, sedište Vaseljenske patrijaršije, nalazi se u delu Istanbula pod imenom Fener. Crkva je sedište patrijaršije od 1601. godine. Pre nego što je postala patrijaršija, crkva je bila ženski samostan. Sam Fener je u to vreme bio centar pravoslavnog duhovnog života u Istanbulu, a bio je poznat i kao grčki deo Istanbula. U njoj se čuvaju brojne relikvije, uključujući važne ikone i mošti. Turisti je mogu posetiti, ali uz prethodnu najavu i stroge bezbednosne procedure.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading