Promenama knjigovodstva u zdravstvu uštedećemo milione
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministarstvo finansija organizovalo je konferenciju o digitalizaciji u finansiranju zdravstvene zaštite na kojoj su bili prisutni direktori domova zdravlja, ministarka Danica Grujičić i direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Mali je rekao da je u cilju racionalnijeg korišćenja novca koji država izdvaja za zdravstvo u proteklom periodu, osim robno-materijalnog knjigovodstva, uveden koncept centralizovanih javnih nabavki, kao i e-recept.

- Ovogodišnji budžet za zdravstvo iznosi 490 milijardi dinara. Država je odvojila najviše novca do sada za zdravstvo i želimo da se taj novac racionalno koristi. Pre uvođenja centralizovanih javnih nabavki, sve ustanove su nabavljale za sebe. Sada država nabavlja za sve, veće su količine i postiže se bolja cena, a dobavljačima se više ne duguje kao ranije – rekao je Mali, i dodao:

Promenama knjigovodstva u zdravstvu uštedećemo milione

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

On je pomenuo i značaj e-recepta zbog kojeg se zna koji doktor daje koliko recepata i za koje bolesti.

- Ispostavilo se da ima dosta nelogičnosti, pa domovi zdravlja koji imaju isti broj poseta pacijenata u jednom mesecu imaju potpuno drugačiju vrednost zaliha ili utrošaka. Direktori imaju još mesec dana da se razjasne sve nelogičnosti i nejasnoće i da se reše problemi, a nakon toga više neće biti razumevanja - naglasio je on.

Ukazao je da je cilj svega toga da se ušteđeni novac upotrebi za nabavku opreme, podizanje plata, poboljšanje usluga, uvođenje inovativnih lekova i u druge svrhe za koje zdravstvo misli da su neophodne.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading