SPREMITE SE ZA SMRZAVANJE Sneg, mraz, olujni vetar i minus 17 stepeni u ovim delovima Srbije!
Alo/Ognjen Radošević

U nedelju pretežno oblačno ali uglavnom suvo, vetar slab, dok će dnevni maksimum biti bez bitne promene. Uveče razvedravanje tako da će nad predeliama de noć ka ponedeljku bude vedra biti hladno uz jutarnji mraz od -6 do -2 stepena Celzijusa, lokalno na planinama i oko -10 stepeni Celzijusa, stoji u novoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

- Tokom dana u ponedeljak malo do umereno oblačno i suvo uz kraće sunčane intervale, vetar jugozapadni, a dnevni maksimum od +2 do +7 stepeni Celzijusa. Krajem dana na severozapadu regiona naoblačenje uz jačanje i okretanje vetra na severozapadni smer - najavljuje Čubrilo.

Noć ka utorku donosi premeštanje slabog, hladnog, fronta koji će doneti lokalne padavine, uglavnom u brdsko-planinskim delu regiona i jak severozapadni vetar. U utorak nad severom regiona uglavnom suvo uz sunčane intervale, a južnije veći deo dana oblačan uz povremenu susnežicu ili sneg. Krajem dana suvo uz smanjenje oblačnosti. U utorak će nad većim delom Srbije, istočne Hrvatske, istočne BiH i severa C.Gore duvati jak, na udare i olujan severozapadni vetar koji će uveče oslabiti, stoji u prognozi.

- Od utorka do četvrtka će ka nama u jakom zapadnom vazdušnom strujanju dolaziti relativno topao i povremeno vlažan vazduh sa Atlantika te će uz promenljivu oblačnost biti naleta padavina. Ispod 800mnv će to uglanvom biti kiša ili kratkotrajan sneg, dok se preko 800mnv očekuju naleti snega uz održavanja i manje povećanje snežnog pokrivača. Duvaće umeren, povremeno i jak zapadni i severozaopadni vetar. Dnenvi maksimum uglavnom od +3 do +10,a u sredu ponegde i oko +12 stepeni Celzijusa - kaže meteorolog.

Kako dalje prognozira, u četvrtak bi se polje Azorskog anticiklona trebalo preko srednje Evrope pružiti ka zapadu Rusije gde bi se spojilo sa ogrankom anticiklona nad ovim delom Evrope. U isto vreme centar ciklona bi se preko istočne Skandinavije premeštao dalje na severoistok. To bi po istočnoj periferiji tog anticiklona pokrenulo strujanje veće količine hladnijeg ali slabo vlažnog vazduha. Nad nama bi prvo u četvrtak krajem dana uz prolazne padavine i okretanje vetra na severozapadni smer počelo zahlađenje, tako da bi naredni petak i za naredni vikend moglo biti osetno hladnije i vetrovito vreme uz povremene padavine.

- Snega bi u naletima bilo nad većim delom regiona, posebno nad središnjim i istočnim predelima, gde bi planinski deo BiH, Srbije i C.Gore zbog orografskog efekta mogao dobiti i obilnije snežne padavine, dok bi nizije istog dela regiona imale slabiji sneg povremeno. U koliko sinoptika ostane kakvu je sada postavlja većina modela, vrlo obilan sneg bi mogle dobiti Makedonija, Albanija, Bugarska, Grčka i veći deo Rumunije, a posle i planinski deo Turske - kaže Čubrilo.

Kad nas bi se za sledeći vikend minimumi mogli kretati od -10 do -4. a maksimumi od -4 do +2 stepena Celzijusa, dok jak severozapadni i severni vetar povećavao osećaj hladnoće. Oko 07.02. bi uz dosta vedrine moglo biti jakih mrazeva, posebno u planinskom delu regiona i oni bi lokalno u poznatim mraznim mestima mogli biti blizu -17 stepeni Celzijusa, ali to sve pod uslovima da sinoptika ostane slična današnjoj, navodi se.

Naredni dani donose otapanje snega u nizijama, posebno od ponedeljka, kratkotrajno i manje otopljenje, dok bi kraj sledeće nedelje mogao doneti jače zahlađenje uz povremene padavine, zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading