DUVA, DUVA, BIOSKOP SE PUŠI! Pušači elektronskih cigareta zloupotrebljavaju rupe u zakonu
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

- Pre nekoliko dana bila sam s porodicom u bioskopu i bilo je jedno dvoje-troje oko nas koji su pušili elektronske cigarete - rekla nam je čitateljka Milica M. iz Beograda.

- S obzirom na to da nisam znala da je zabranjeno, nisam reagovala i prijavila dežurnoj osobi u sali - rekla je ona, i dodala da joj se to isto desilo i kad je bila u pozorištu.

- U pozorišnoj sali zamalo nisam dobila batine kada sam zamolila devojku i mladića koji su sedeli pored mene da ugase elektronske cigarete jer se gušim od smrada! Rekli su mi da to nije duvanski proizvod i da se to ne odnosi na njih jer ne izbacuju dim, već paru. Na moju opasku da bi to trebalo da bude stvar lepog vaspitanja i da i ta para smrdi kao da smo u štali, počeli su da se svađaju sa mnom, pa sam odustala - rekla nam je Milica, i dodala da bi to trebalo regulisati što pre.

Srbija je još 2010. godine dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, a zakonom je regulisana i zabrana pušenja duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom prostoru u koje spadaju, kako u zakonu piše: cigare, cigarete, cigarilosi, rezani duvan za uvijanje, rezani duvan za lule, seckani duvan za vodene lule i ostali duvanski proizvodi namenjeni pušenju.

Iako je izgledalo da je time završena borba nepušača i pušača i da je duvanski dim proteran iz kafića, restorana, autobusa, iz radnog prostora, sad je počeo rat s onima koji purnjaju elektronske cigarete. Na primer, u avionima je već striktno zabranjena upotreba e-cigareta, ali na mnogim mestima to pravilo nije istaknuto, iako se podrazumeva.

„Duvanski dim je dim koji se oslobađa iz zapaljenog duvanskog proizvoda namenjenog pušenju i dim koji se oslobađa iz pluća prilikom pušenja,“ pa je upotreba elektronskih cigareta koje nisu duvanski proizvod ipak još rupa u zakonu.

Prestupnike izbacuje obezbeđenje

Mada očigledno ima slučajeva da se toga ne pridržavaju, u poznatom beogradskom bioskopu pre početka svake projekcije ide obaveštenje da je zabranjena upotreba elektronskih cigareta.

- Iako zakonom još uvek nije regulisana zabrana upotrebe e-cigareta u zatvorenim javnim mestima, zajedno sa našim posetiocima smo pronašli način kako da problem sa korišćenjem e-cigareta rešimo na obostranu korist. Naime, obzirom da para iz e-cigarete proizvodi određeni miris koji smeta gledaocima (koji ih ne koriste), uverilii smo se i da utiče na kvalitet slike, te na taj način ometa kvalitetno gledanje projekcija, što nas je primoralo da donesemo odluku i pre početka svake projekcije obavestimo posetioce o zabrani korišćenja e-cigareta u našim bioskopskim salama - rekli su nam iz bioskopa.

Međutim, šta ako nakon opomene zaposlenog da isključi e-cigaretu (ili da prestane da radi bilo šta što ometa druge u sali) gledalac to nastavi?

- Do sada nismo imali nikakvih problema po pitanju sprovođenja ove odluke. Ali u ekstremnim situacijama, ukoliko bi neko ometao druge ili radio nešto što je zabranjeno, zamolili bismo ih da to ne rade, a ako bi se tome protivili i nastavili s tim ponašanjem, obezbeđenje bi ih zamolilo da izađu - kažu zaposleni u bioskopu.

Prijavi i rešiće

- Svako ko je i jednom bio u pozorištu zna da se tokom predstava ne puši, čak se i ne pije i ne jede, za razliku od bioskopa, a ako bismo to primetili ili bi nam neko to prijavio od gledalaca, zamolili bismo tu osobu da to ne radi - kaže za Alo! PR Jugoslovenskog dramskog pozorišta Svetlana Paroški.

Do sada nismo imali slučajeve da posetilac prijavi nekoga da puši elektronsku cigaretu, a podrazumeva se da je i upotreba elektronskih cigareta, kao i pušenje cigareta, cigara, lula zabranjena, rekli su nam i u Narodnom pozorištu i u Ateljeu 212.

U firmama kako se dogovore

U kompanijama je i dalje stvar dogovora da li će biti dozvoljeno da kolege puše elektronske cigarete na radnom mestu ili ne. S obzirom na to da je povećana konzumacija e-cigareta među mladima u Srbiji (prema istraživanjima je čak petina mladih u zemlji probala elektronsku cigaretu), a da se o njenom uticaju malo zna, Republička komisija za kontrolu duvana sa doktorkom Srmenom Krstev na čelu najavila je da će se i kod nas krenuti s predlogom da se to reguliše što pre.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading