IGOR I OGNJEN SU DANAS NAJSREĆNIJA DECA U SRBIJI! Ministar ušao u seosku kuću i otvorio pakete, kada su videli šta je, lica im je ozario osmeh(VIDEO)
Foto: Privatna arhiva/Marina Jančević

Selo Zagorica nedaleko od Topole broji manje od 1.000 duša, i obično se retko dešava nešto novo. To se od danas potpuno menja, a počelo je od porodice Petrović.

Naime, njihovu kuću danas su posetili Mihailo Jovanovi, ministar informisanja i telekomunikacija, i Vladimir Lučić, direktor Telekom Srbija.

Sa sobom su nosili dva paketa za najmlađe članove porodice Petrović, Igora i Ognjena. Kada su ih otvorili imali su šta i da vide. Potpuno novi laptop računari!

 

 

Ali, nisu samo novi kompjuteri bili poklon. Jer ono što su zapravo doneli je mnogo veće i korisnije od dva nova kompjutera.

Širom Srbije, u ruralnim predelima, u toku su radovi na izgradnji komunikacione infrastrukture, koja će omogućiti da skoro svako mesto dobije internet.

To će ne samo oživeti manja mesta u našoj zemlji, već im i doneti perspektivu, lako dostupno znanje, mogućnost za konstantno učenje, ali i zabavu.

IGOR I OGNJEN SU DANAS NAJSREĆNIJA DECA U SRBIJI! Ministar ušao u seosku kuću i otvorio pakete, kada su videli šta je, lica im je ozario osmeh(VIDEO)

Aleksandar Radojičić

 

 

Mreža će pokrivati više od 99 odsto domaćinstava u Srbiji

U decembru 2022. godine započeta je realizacija Projekta razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije u cilju izgradnje nedostajuće infrastrukture u ruralnim naseljima i povezivanja javnih ustanova (pre svega osnovnih škola) i domaćinstava na širokopojasnu mrežu. Cilj projekta je pokrivanje praktično svih (99%+) domaćinstava u Srbiji mrežama nove generacije.

Prva faza programa, obuhvata izgradnju približno 4.700km optičkih trasa (4.775km) samo od strane države i obuhvatiće oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava (118.934), i oko 730 škola (728 škola). U ovoj fazi projekta investicija države se odnosi na izgradnju produženja kičme optičke mreže (midmajl trase) dok će u izgradnju pristupne mreže (lastmajl) investirati operatori elektronskih komunikacija. Izgradnja će se raditi sukcesivno i očekivani rok završetka radova za polovinu naselja je do kraja 2023. godine dok će izgrađena mreža u preostalim naseljima iz ove faze biti puštena u rad do kraja 2024. godine.

Drugom i trećom fazom, je planirano da budu pokrivena najudaljenija ruralna mesta u Republici Srbiji u slučaju kojih će biti neophodna investicija države u izgradnju kompletne infrastrukture (midmajl + lastmajl). Izgradnja i puštanje u rad mreže u najruralinijim naseljima će biti završena sukecisvno do kraja 2025. godine kada očekujemo da će preko 99% domaćinstava u Republici Srbiji imati mogućnost pristupa brzom fiksnom internetu brzine preko 100Mbps.

U narednom periodu u planu je da ministar Jovanović, svakog meseca, poseti određena domaćinstva u ruralnim predelima Srbije gde se vrše radovi na izgradnji širokopojasne komunikacione infrastrukture. Plan je da to budu kuće u kojoj žive deca školskog uzrasta i do kojih je već sproveden internet priključak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading