UZMI RAČUN I POBEDI U subotu počinje izvlačenje dobitnika novog ciklusa nagradne igre: 40 miliona računa u trci za 2 stana
Foto: Alo/Foto: Alo/Nikola Todorović

Imena prvih srećnih dobitnika dva stana u Beogradu u novom ciklusu nagrade igre „Uzmi račun i pobedi“ biće izvučena u subotu, 28. januara.

- U nagradnom fondu, čija je vrednost 1.682.424,33 evra, nalazi se ukupno deset stanova u Beogradu - napisao je ministar finansija Siniša Mali i podsetio da je „ovo prvi put da se nagradna igra ’Uzmi račun i pobedi’ organizuje u digitalnom formatu, što su građani odlično prihvatili s obzirom na to da je već skenirano i poslato 39,3 miliona fiskalnih računa i otvoreno 558.926 naloga“.

- Želeo bih da još jednom pozovem građane da uzmu učešće u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, jer na taj način zajedno nastavljamo borbu protiv sive ekonomije i gradimo još uređeniju Srbiju. Takođe, svim učesnicima nagradne igre želim sreću u subotnjem izvlačenju i neka najsrećniji pobedi! - rekao je ministar Mali na svom Instagram nalogu.

Ovaj ciklus nagrade igre „Uzmi računi pobedi“ organizuje Vlada Srbije, uz podršku NALED-a, a umesto slanja fiskalnih računa u kovertama, građani pravo učešća ostvaruju registrovanjem računa putem mobilne aplikacije koju je razvila Poreska uprava.

Prema pravilima u ovom ciklusu, u nagradnoj igri tiket za izvlačenje je bilo koji račun pojedinačno sa bilo kojim iznosom, jer više nema uslova da se šalje deset računa ili deset slipova.

UZMI RAČUN I POBEDI U subotu počinje izvlačenje dobitnika novog ciklusa nagradne igre: 40 miliona računa u trci za 2 stana

Foto: Tanjug

 

- Mogu se slati računi sa QR kodom izdati od 1. maja kada je stupio na snagu Zakon o eFiskalizaciji - rekao je ranije ministar Mali, a svi računi koji ne budu izvučeni u prvom izvlačenju, prenose se u sledeće kolo.

Inače, predviđeno je pet javnih izvlačenja, u emisiji koja će biti emitovana uživo na Prvom programu RTS-a, subotom od 18 časova, od 28. januara do 25. februara. U svakoj od emisija biće dodeljena po dva stana. Pravo učešća u prvom i svakom narednom izvlačenju imaće fiskalni računi uneti do 12 časova na dan izvlačenja. Oni računi koji budu registrovani nakon toga ili koji ne budu izvučeni u emisiji, imaju pravo učešća u narednom izvlačenju.

Pravo učešća imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Republici Srbiji, a procedura registracije za učešće je vrlo jednostavna. Nakon preuzimanja i instaliranja aplikacije, potrebno je da se napravi korisnički nalog. Neophodno je uneti broj mobilnog telefona, ime i prezime, mesto, adresu i broj lične karte i označiti polja koja potvrđuju da je reč o punoletnoj osobi i da prihvata pravila nagradne igre i privatnosti. Nakon klika na dugme „Registracija“, učesnik će na broj mobilnog telefona dobiti SMS poruku sa kodom koji je potrebno uneti u aplikaciju i završiti kreiranje profila. Svaki građanin, pored svog, u aplikaciji može da otvori još četiri naloga primera radi za članove svoje porodice što će olakšati starijim osobama i drugim licima kojima je potrebna pomoć s novom tehnologijom, da  učestvuju u nagradnoj igri. 

U igri mogu da učestvuju samo računi koji sadrže QR kod i izdati su na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, bez obzira na datum izdavanja. Svaki fiskalni račun može da bude registrovan u aplikaciji na dva načina - jednostavnim skeniranjem QR koda ili ručnim unošenjem PFR broja i PFR vremena, koji su otisnuti na donjoj polovini svakog računa. Važno je obratiti pažnju na to da je reč o vrsti računa „Promet-prodaja“ (oznaka se nalazi u gornjem delu računa, iznad spiska kupljenih proizvoda ili usluga). Aplikacija će svakom učesniku poslati obaveštenje da li je uspešno uneo račun i neće dozvoljavati registraciju istog računa više puta. Takođe, učesnici će moći da ostvare uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije, tako da ne moraju da čuvaju račune u papiru.

Za svaki uspešno skenirani ili ručno uneti račun, učesnici će dobijati svoj jedinstveni kod koji se sastoji od dva slova i šest brojeva (npr. AA000000). Umesto koverata iz bazena, u novoj nagradnoj igri biće izvlačeni ovi kodovi.

Sredstva za škole, bolnice...

- Najveći efekat nagradna igra imala je  na svest građana o potrebi da uzmu fiskalni račun i na taj način pomognu državi da se izbori sa sivom ekonomijom, kako bi se obezbedila sredstva za škole, bolnice i druge zajedničke potrebe - istakao je ranije ministar, i dodao da ne sumnja u pozitivne efekte nastavka nagradne igre, jer će jedan od njih biti dalje podizanje svesti građana o potrebi suzbijanja sive ekonomije, a drugi je nastavak procesa digitalizacije javne uprave i uvođenja elektronskog poslovanja koje je već pokazalo odlične rezultate.

- Ogroman rad je uložen u ovu aplikaciju, kao i u sisteme eFiskalizacija i eFaktura i oni rade bez greške i bez pada sistema - rekao je Mali.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading