SULUDA IGRA Pedijatri se susreću sa strašnim scenama u ordinaciji: Antivakseri ucenjuju lekare!
Foto: Alo.rs

Nakon apela i preporuke stručnjaka da decu između druge i sedme godine decu treba vakcinisati MMR vakcinom, neki roditelji razmenjuju među sobom i donose svom lekaru na potpis dokument kojim bi on trebalo da garantuje da dete neće imati nikakve posledice od vakcine.

- Od roditelja koji se protive vakcinisanju protiv malih boginja, rubeola i zaušaka, dobijamo dokument na 15 strana koji je sastavio advokat i samo ako lekar potpiše da se apsolutno ništa neće desiti, oni pristaju da njihovo dete dobije vakcinu - potvrdila nam je dr Jelena Mitrović, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“.

100 prijava protiv roditelja!

- Tokom prošle godine u našem domu zdravlja sanitarnom inspektoru poslato je skoro 100 prijava protiv roditelja koji su definitvino odbili imunizaciju - kaže dr Jelena Mitrović i ističe da je svaki lekar u obavezi da po službenoj dužnosti prijavi sanitarnom inspektoru roditelje koji ni po koju cenu ne žele da njihovo dete dobije MMR ili neku drugu obaveznu vakcinu.

- U tom dokumentu se postavljaju i traže neka medicinska uverenja, na primer da lekar odgovara za sve što bi se moglo desiti i da garantuje za svaki sastojak u vakcini... Naravno, niko to na svetu ne može da potpiše, ali se to evidentira i prosleđuje našoj pravnoj službi - kaže dr Jelena Mitrović i dodaje da mnogi roditelji odbijaju da detetu daju vakcinu pod uticajem raznih dezinformacija koje su do sada više puta demantovane.

SULUDA IGRA Pedijatri se susreću sa strašnim scenama u ordinaciji: Antivakseri ucenjuju lekare!

FOTO Shutterstock

 

Kao primer dr Jelena Mitrović navodi da neki roditelji strahuju da MMR vakcina izaziva autizam, neki poveruju u antivakserske sulude priče da će to da promeni genetski materijal dece...

- Ja ne krivim roditelje, oni se plaše da se njihovoj deci nešto ne desi i da ne dođe do komplikacija. Zato smo mi tu da pričamo istinu i da se okrenemo ponovo nauci, da znamo šta nam je činiti. Nekim roditeljima dovoljno je da kažem da sam i sama vakcinisala svoju decu, ali ima i onih kojih i pored toga nastavljaju da veruju antivakserskim pričama koje su više puta demantovane! - kaže ona.

Užasne posledice zaraze

Morbili mogu izazvati mnogobrojne komplikacije, od zapaljenja pluća koje se javlja kod svakog dvadesetog obolelog (najčešći je uzrok smrtnosti), a ostale komplikacije su upala srednjeg uha, encefalitis (upala mozga do koje može doći i do sedam godina posle preležane bolesti) i gubitak vida... Očigledno je da sve to „nije dovoljno strašno“ da uplaši opštu populaciju kako bi krenuli da vakcinišu svoju decu.

- Morbili su potencijalno teška i ozbiljna bolest, sa ozbiljnim komplikacijama. Valjda ljudi čekaju da ponovo vidimo dečju paralizu i da nam deca završavaju u kolicima, pa da se možda osveste - upozorava dr Jelena Mitrović i dodaje da bez 95 odsto vakcinisanih od MMR-a nema kolektivniog imuniteta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Mile lala

26.01.2023 09:53

Internet je čudo. Antivakseri ga koriste da zakudjuju narod. Pa što lekarska komora to isto ne radi. Na svakog Antivakseri, prikači 1000 najdrastičnijih slika svake vrste bolesti i smrti zbog njihovog delovanja. Ovo je rat. Au ratu je sve dozvoljeno. Nemoj više zdravstvo da kukumavče, već ih napadnite njihovim oružjem. Dao Bog, država ima puno više snage i resursa no te Antivakseri budale. Nego, izgleda, da je državi sve jedno ako izgubi 10% dece, zbog njenog nerada i nebrige.

Ljubiša

26.01.2023 11:42

@Mile lala - Kad im se deca zaraze boginjama, onda, neka takvi roditelji vode decu kod tog advokata, ili antivaksera da im leče decu a ne da jure u "Tiršovu", ili "Institit za majku i dete".

Ljubiša

26.01.2023 11:38

Kad im se dete razboli, onda nek im lekari kažu da idu kod advokata da ih on leči, kad im već sastavlja "ugovore", neka im i recepte piše. Pa i u sirupu ima neželkenih sastojaka, a sva deca su bar jednom pila neki sirup zbog prehlade.

Ljubiša

26.01.2023 11:38

Kad im se dete razboli, onda nek im lekari kažu da idu kod advokata da ih on leči, kad im već sastavlja "ugovore", neka im i recepte piše. Pa i u sirupu ima neželkenih sastojaka, a sva deca su bar jednom pila neki sirup zbog prehlade.