ZARAŽENO 10 BEBA! Male boginje: Broj potvrđenih slučajeva se popeo na 15
Foto: Shutterstock

Male boginje u Srbiji potvrđene su kod još jedne osobe, tako da se broj potvrđenih slučajeva popeo na 15. Među zaraženima je deset nevakcinisanih beba mlađih od dve godine, i četiri odrasle osobe sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom, a obolela je i jedna osoba koja je porodični kontakt.

Kako javlja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, među odraslim osoba su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi, trudnica i majka u pratnji deteta. Kako saznaje telegraf.rs, obolela su dva zdravstvena radnika.

- Komplikacije poput upale pluća bile su prisutne kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju - navodi se u najnovijem izveštaju Batuta.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, da podsetimo, prijavio je 12. januara epidemiju u Smederevu. Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije. Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 umrlih, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading