PAŠĆE 20 CM SNEGA, TEMPERATURA IDE NA MINUS 12 Poslednja nedelja januara donosi pravu, ledenu zimu u Srbiju
Foto: Alo/Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

Početkom perioda, na vreme iznad nas će uticati ciklon nad Tirenskim morem koji će polako slabiti. Sredinom nedelje ka nama će sa severoistoka priticati malo hladniji vazduh, dok će krajem nedelje uz razvijanje novog ciklona nad jugom Italije to strujanje ojačati, piše meteorolog Marko Čubrilo za Savacoop.

U ponedeljak promenljivo oblačno, vetrovito i nad većim delom Srbije toplije u odnosu na protekle dane. Pre podne će kiše biti povremeno, uglavnom nad severom i zapadom, dok će se u posle podnevnim i večernjim časovima konkretnija oblačna zona premestiti prvo preko zapada i jugozapada regiona centralne i južne Srbije, zatim i ostalog dela Srbije. Sneg samo preko 900 mnv.


U košavskom području će duvati jak, na udare i vrlo jak do olujan jugoistočni vetar, na planinama umeren istočni vetar, a na severu umeren, severoistočni vetar. 

U utorak i sredu će uticaj ciklona polako slabiti, a ka nama će sa severoistoka priticati malo hladniji vazduh. Tih dva dana će preovlađivati suvo, samo ponegde uz pojavu slabe kiše ili rosulje i to posebno u utorak, kada bi u predelima preko 700 mnv bilo i snega povremeno.


Vetar jugoistočni u slabljenju i u okretanju na istočni ili severoistočni. Nad velikim delom Srbije će se zadržavati niski oblaci te će često biti tmurno. Dnevni maksimumi u manjem padu u odnosu na ponedeljak i trebali bi se kretati od +3 do +6 stepeni Celzijusa.

U četvrtak malo do umereno oblačno i uglavnom suvo, posle podne i u toku noći ka petku pod uticajem novog ciklona sa centrom nad jugom Italije na jugu i jugoistoku kao i nad većim delom regiona novo naoblačenje uz povremen sneg. Vetar tokom dana slab, severni i severoistočni. Dnevni maksimum uglavnom u intervalu do +1 do +6 stepeni Celzijusa.

U petak i za naredni vikend pretežno oblačno i još malo hladnije, ponedge uz susnežicu i sneg koje se osim u višim predelima očekuju i u nizijama. Najmanje padavina na severozapadu i severu regiona Zapadne i Južne Bačke i Banata.

Nad većim delom Srbije koja je ispod 500 mnv se očekuje formiranje novog, snežnog, pokrivača čija će se visina verovatno kretati od 3 cm do 8 cm, dok bi u predelima Srbije koju su preko 600 mnv snega bilo više, a trenutno se najviše snega očekuje nad planinskim delom regiona centralne i južne Srbije, lokalno i oko 20cm novog snega.

Vetar će biti severni i severozapadni, slab do umeren. Dnevni maksimum od 0 do +3 stepena Celzijusa, dok se granica dnevnog mraza mogla nalaziti na oko 550mnv.
 
Oko 29.01. stabilizacija uz prestanak padavina ali će noći biti hladne i nad većim delom Srbije se očekuje uglavnom slab, jutarnji mraz, do -5 stepeni Celzijusa, dok se nad planinskim delovima lokalno može javiti mraz i do -12 stepeni Celzijusa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading