PREKO 15 CM SNEGA U OVIM KRAJEVIMA SRBIJE Sledi još jedna snažna zimska epizoda, a u februaru - šok!
Foto: Alo/Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

- U utorak će ciklon polako slabiti tako da će padavine janjavati. Sa severoistoka će se spuštati malo hladniji vazduh te će se snežna granica nad celim regionom spustiti na oko 700mnv. Najmanje padavine duž obale Jadrana i u Hercegovini gde će biti i sunčanih intervala, kao i na severu regiona. Vetar istočni u postepenom slabljenju. Dnevni maksimum od +2 do +7 stepeni Celzijusa, kaže meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi za kraj januara i početak februara meseca.

Naredna dva dana (sreda i četvrtak) donose pretežno suvo i prohladno vreme uz čestu pojavu niskih oblaka i sumaglice. Vetar će uglavnom biti slab, dok će se dnevni maksimum kretati od +1 do +5 stepeni Celzijusa. Duž Jadrana i na jugu Hercegovine toplije, i do +10 stepeni Celzijusa, navodi se u prognozi.

- Petak i dani vikenda donose novu promenu vremena. Računa se na spuštanje manje količine hladnog vazduha koja će se do nas premestiti po istočnoj periferiji jakog anticiklona sa centrom nad zapadnom Evropom. To bi trebalo usloviti novu ciklogenezu, ovog puta nad Jonskim morem. U tom položaju ciklon bi znatno više uticao na vreme iznad središnjih i istočnih predela gde bi od petka bilo povremenih padavina, a uz zahlađenje one bi uglavnom bile u obliku senga te bi do kraja nedelje nad većim delom nizijske istočne Hrvatske, severne i severoistočne BiH, severne i dela središnje Srbije koji su ispod 600mnv bilo do 2cm do 8cm snega. Više oblasti bi dobile obilniji sneg. Za sada procena ide na preko 10cm, a lokalno i preko 15cm snega - objašnjava Čubrilo.

Kako kaže, ovo su tek prelimirane procene i sve do četvrtka će postojati mogućnost značajne izmene u rasporedu i količini padavina, ali za sada deluje da bi barem za središnji i istočni deo regiona mogli imati zimski kraj nedelje. Vetar bi bio umeren, severozapadni, dok bi se dnevni maksimum trebao kretati od 0 na istoku do oko +4 na zapadu regiona.

- Oko 30.01. verovatno suvo uz pojavu slabih, a na planinama i umerenih, jutarnjih mrazeva. Početkom februara je moguće manje otopljenje uz seriju fontalnih sistema sa Atlantika, dok je oko 03.02. moguće nešto konkrentije pogoršanje - dodaje meteorolog.

Kada je u pitanju poslednji zimski mesec, februar, za sada na dugoročnim modela stoji da bi i on trebao biti topliji od proseka. Međutim, tek za oko nedelju dana kada bude jasno kako će se i hoće li uopšte zagrevanje stratosfere manifestovati na troposfernu sinoptku ćemo moći nešto pouzdanije reći o ovom mesecu. Zagrevanje je jako netipično, trajaće neobično dugo, gotovo dve nedelje i za sada najverovatnije neće usloviti razdvajanje polarnog vrtloga već njegovo dislociranje, stoji u prognozi.

- Naredna nedelja pretežno zimska, krajem nedelje je nad istočnim i središnim predelima moguća još jedna zimska epizoda sa snegom i u nizijama - zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading