NAJNOVIJA PROGNOZA Oglasio se Đorđe Đurić, evo kada će se ponovo zabeleti!
Printscreen

Srbiju je zahvatio novi ciklon sa Jadrana sa padavinama. U sedmici pred nama biće česte padavine, od sutra i hladnije vreme, a u petak i u subotu sneg i u nižim predelima. Pred sam kraj januara suvo i prohlando, a početkom februara manje otopljenje.

Kako navodi čuveni meteorolog Đorđe Đurić, ovog jutra i prepodneva Srbija je pod uticajem novog ciklona, čiji se centar u prizemlju premešta preko Jadranskog mora od jugoistoka ka severozapadu. Istovremeno, nad zapadnim i centralnim Mediteranom nalazi se snažan visinski siklon.

- Pod uticajem ovakve sinoptičke situacije, u Srbiji je došlo do jačeg naoblačenja, pa se posle podne, uveče i tokom noći u većem delu Srbije očekuje kiša, na planinama sneg. Sneg će padati uglavnom iznad 1200 metara nadmorske visine. U toku večeri i noći obilnije padavine očekuju se na jugu i jugozapadu Srbije i palo bi i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru, a na planinama preko 20 cm snega. Zbog izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, u Srbiji će danas duvati jak istočni i jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima. Zbog priliva toplije vazdušne mase sa Mediterana, danas će biti toplije, ali zbog košave subjektivni osećaj biće da je dosta hladnije. Maksimalna temperatura biće danas od 8 do 14°C, u Beogradu do 10°C - navodi meteorolog.

U Srbiji se u utorak očekuje priliv svežije vazdušne mase sa severozapada i uz oblasti Alpa. Biće oblačno i hladnije sa kišom, u brdsko-planinskim predelima i u nižim predelima na istoku očekuju se susnežica i sneg. Jugoistočni i istočni vetar biće u slabljenju, dok će još uvek pojačan i jak biti u košavskom području. Jutarnja temperatura biće od 1 do 5°C, u Beogradu 2°C, a maksimalna dnevna od 2 do 7°C, u Beogradu do 4°C. Vazdušni pritisak koji će biti iznad normale, biće u daljem porastu.

U sredu će biti tmurno i u većini predela suvo, ponegde sa slabim padavinama. Maksimalna temperatura biće od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C.

- Srbija će od četvrtka do petka biti pod uticajem ciklona sa Jonskog mora, tako da će doći do pada vazdušnog pritiska, ali će on i dalje biti iznad normale. U četvrtak će duvati umeren do jak jugoistočni vetar, koji će potom biti u slabljenju, a u petak će se uspostaviti severno i severozapadno strujanje. U četvrtak prvo u južnim, potom i u ostalim predelima očekuje se naoblačenje. Biće oblačno i hladnije, povremeno sa susnežicom i snegom. U brdsko-planinskim predelima formiraće se snežni pokrivač, a očekuje se da se ponegde i u nižim predelima formira manji snežni pokrivač, uglavnom i naročito tokom subote. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 1 do 5°C, a najhladnije biće u subotu, maksimalna temperatura od 0 do 2°C - dodaje Đurić.

U nedelju i ponedeljak pod uticajem visokog vazdušnog pritiska biće suvo, tmurno i hladno. U toku jutra očekuje se slab mraz, a tokom dana maksimalna temperatura od 2 do 4°C.

Prema trenutnim prognozama početak februara doneće manje otopljenje. Ipak, jutra će biti hladna i maglovita, uz mraz, a tokom dana malo toplije sa sunčanim intervalima, a maksimalna temperatura biće od 3 do 7°C, oko 5. februara i do 10°C.

- Dakle, u sedmici pred nama očekuju se česte padavine. Srećom, one neće biti ekstremno obilne kao tokom prethodne sedmice. Nakon današnjeg natprosečno toplog vremena, u utorak sledi pad temperature, a sam kraj januara biće obeležen temperaturama koje su prosečne za ovo doba godine, dok će početkom februara one biti malo iznad proseka - zaključuje meteorolog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading