PAŠĆE METAR SNEGA! Današnja vejavica je samo početak, evo kad se očekuje ledena zima
Foto: Shutterstock

Nad jugoistokom i istokom Srbije bi prvo bilo snega koji bi uz postepeno otopljenje prestao ili prešao u kišu, koja bi se ponegde nad krajnjem istoku Srbije na kratko mogla i lediti pri tlu. Obzirom da će se centar ciklona u subotu nalaziti pred obalom srednjeg Jadrana vrlo loše vreme očekuje celo primorje gde će biti olujnog, na udare i orkanskog vetra kao i obilnihu padavina, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

- Kako će se severni i srednji Jadran nalaziti u hladnom sektoru ovog ciklona uz olujnu i orkansku buru sneg je moguć i uz samo obalu. Nad južnim Jadranom će duvati jugo, na jugoisotku regiona jugoistočni i istočni vetar, a nad ostalim delom severoistočni. U subotu posle podne padavine će uglavnom oslabiti i prestati - najavljuje Čubrilo.

Dnevni maksimum u petak od -1 do +3 i neće se bitno manjeti sve do ponedeljka, osim možda na jugu Srbije i jugu Hercegovine gde će u nedelju biti oko +6 stepeni Celzijusa, navodi se.

- Očekivane visine snega su povećane za narednih 48h i sada nad najvećim delom regiona, uključujući i veći deo Vojvodine ECMWF ima akumulaciju od oko 4-7cm, dok se nad Banatom i istokom Srbije očekuje do 3cm snega, samo na planinama znatno više. Manje snega treba očekivati i nad zapadom Hrvatske, dok bi ostali deo regiona mogao akumulirati od 10cm do čak 35cm novog snega. Mogućnost pojave kratkotrajnog snega stoji i uz samu obalu, posebno severnog i srednjeg Jadrana ali se konkretne akumulacije ne očekuju. Snega bi u početku moglo biti i nad većim delom severne Hercegovine, posebno preko 600mnv, dok bi zatim uz otopljenje bilo kiše - precizira meteorolog.

Ovo je povećanje očekivane akumulacje snega posebno nad delovima Vojvodine i istočne Hrvatske ali morate imati na umu da će temperatura i dalje verovatno biti između 0 + 2 i vreme padanja snega i da će se značajan deo snega otapati na tlu, stoji u prognozi.

- Od nedelje će se ciklon nalaziti nad Tirenskom morem pri čemu će istočni i jugoistočni deo našeg regiona ući u njegov topao sektor gde će uz istočni vetar u nizijama biti kiše i susnežice, dok će na planinama i dalje padati sneg. Nastavak povremenih snežnih padavina se očekuje nad zapadnom i središnjim Hrvatskom, većim delom BiH (osim istoka i severoistoka) kao i nad planinskim delom C.Gore - kaže Čubrilo

U ovi predelima će se ispod 800mnv visine sneg održavati ili malo povećati ali predeli preko 800mnv,a posebno preko 1000mnv će dobiti konkretniji sneg i na najvišim planinama BiH. C.Gore i zapadne Srbije on bi do kraja sledeće nedelje mogao biti i oko 1m. U nizijama bi od utorka ponovo malo zahladilo, posebno na istoku i osim kiše tada bi ponovo ponegde bio i snega uz moguće formiranje manjeg snežnog pokrivača, navodi se.

PAŠĆE METAR SNEGA! Današnja vejavica je samo početak, evo kad se očekuje ledena zima

RHMZ

 

- Vetar će u ponedeljak na istoku regiona biti istočni i jugoistočni,a u košavskom području na kratko vrlo jaka do oluja košava. Od utorka vetar slab do umeren istočni i severoistočni. U ponedeljak maksimum od 0 na zapadu do oko +10 ponegde na istoku regiona, a od utorak uglavnom do 0 do +5 stepeni Celzijusa, dok bi oko 27.01. uz moguće novo zahlađenje bilo još malo hladnije - prognozira Čubrilo.

Naredni dani konačno donose zimske odlike vremena, sneg bi barem na kratko trebale imati i nizije, dok će planine dobiti i konkretniji sneg, zaključuje metorolog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Beba

20.01.2023 09:41

Timocka krajna nekada je bila kao Sibir, a sada samo ona godinama nema snega...