Mobilni u kutiju, mozak u učionicu!
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Na taj način sprečiće se ometanje nastave i đaka, ali i zloupotreba telefona za snimanje provokacija, na primer.

Kad je nastavničko veće predložilo da se zabrani upotreba mobilnih telefona tokom nastave, to je savet roditelja gotovo jednoglasno podržao.

- Imamo ormariće u holu škole koji su pokriveni kamerama i, naravno, pod ključem su svi telefoni. Na kraju dana, odnosno nastave, nastavnik koji ima poslednji čas, đacima vraća telefone. Imamo dežurne nastavnike, a i nastavnici na času će kontrolisati da li neko od učenika ima telefon. Ukoliko ima, oduzeće mu telefon, ubaciti ga u kasetu predviđenu za to i, uz prijavu razrednom starešini, taj učenik će po disciplinskom pravilniku snositi sankcije - ispričala je ta Alo! direktorka škole Marija Miskin.

Kako je obrazložio savet roditelja, prvi razlog jeste obezbeđivanje kvalitetnije nastave. 

- Nastavnici su se složili da će deca biti aktivnija na časovima i da će im biti bolja koncentracija. Takođe, kada deca koriste telefone za vreme nastave, dekoncentrišu i sebe, a ometaju i drugu decu - objasnili su.

Mobilni u kutiju, mozak u učionicu!

Foto: Shutterstock

 

- Zabranom telefona izbegle bi se situacije koje smo gledali u medijima, snimanje na času nastavnika ili učenika, kao i izazivanje situacija da nastavnik ili druga deca odreaguju, te da se ti snimci smeštaju u različite kontekste i objavljuju kao provokativne na društvene mreže. Imali smo i dve situacije izvan škole, kada su naši učenici snimali i objavljivali snimke svojih drugova - rekla je direktorka škole Marija Miskin, i dodala:

- Nije bilo takvih situacija u našoj školi, ali poučeni iskustvom drugih škola i iz medija, jednostavno smo hteli to da predupredimo i da ne bismo došli do nemilih situacija, mi smo na taj način, nadamo se, rešili taj problem.

Podsetimo, do sada je već dvadesetak škola u Srbiji uvelo slično pravilo, a na pitanja Alo! kada bi škole mogle da očekuju zvanične preporuke u vezi s ovom temom, ali i s ostalim temama koje su pokrenuli prosvetni radnici i roditelji krajem prošle godine, Ministarstvo prosvete do zaključenja ovog broja nije odgovorilo.

Čekamo rezultate

Kako su za Alo! rekli iz bajmočke osnovne škole, još uvek ne znaju kakve će rezultate dati ovakav postupak, ali jeste sigurno da će deca biti koncentrisanija, da će više obraćati pažnju na nastavu jer neće razmišljati o tome kome će se javiti nakon nastave, neće ih uznemiravati zvono ili poruka tokom časova ili na odmoru.

Roditelji su oduševljeno pozdravili ovu ideju, a većini ne smeta ni to što su za „krijumčarenje“ i korišćenje telefona zaprećene disciplinske kazne.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading