BIĆE I PO 15 CM SNEGA Zimsko vreme počinje već sutra, pogledajte detaljnu prognozu za sledećih 10 dana
Foto: Shutterstock

U ponedeljak će se prvi frontalni sistem u sklopu tih ciklona premestiti preko nas donoseći prolazno naoblačenje uz kišu, sneg preko 900mnv i na krajnjem severozapadu Hrvatske gde će na kratko zahladiti. Dnevni maksimum od +2 na krajnjem severozapadu do +12 ponegde na jugoistoku regiona. Nad većim delom regiona vetar južni i jugoistočni, duž Jadrana jugo, a u Srbiji topla košava, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

Od utorka do četvrtka nas region će se nalaziti u toplom sektoru jakog ciklona čiji će se centar verovatno polako iz Đenevskog zaliva premeštati ka Jadranu. Kao posledica toga do četvrtka posle podne relativno toplo uz čestu pojavu kiše, navodi se.

- Duž Jadrana će biti i gmljavinskh pljuskova, dok će se snežna granica nalaziti visoko na oko 1100mvn. Duvaće jak, na udare na planinama, duž Jadrana i u košavskom području i olujan južni i jugoistočni vetar. Veliki deo regiona će dobiti nalete obilne kiše. Dnevni maksimum iznad proseka i trebao bi se kretati od +8 do +17 stepeni Celzijusa - kaže Čubrilo.

U četvrtak bi se centar ciklona polako preko Jadrana preemštao dalje na severoistok te bi severozapad regiona prvo ušao u hladan sektor gde bi uz jače zahlađenje kiša prelazila i sneg, stoji u prognozi.

- Naredna 2-3 dana po jutarnjim proračunima GFS-a i ECMWF centar ciklona bi se preko istočnog dela Balkana premešao dalje na severoistok te bi uslovljavao padavine koje bi zbog zahlađenja uglavnom bile u obliku snega - objašnjava Čubrilo.

Zbog toga se ponovo nad gotovo celim regionom jutros javljaju očekivane akumulacije snega od preko 7 cm, a često i preko 15 cm. Opet ima dosta dana do tog perioda i sigurno će se još dosta toga menjati. Zahladiće, ali neće biti jako hladno, barem ne u nizijama i odnos kiše i snega će zavisiti od tačnog položaja ciklona i kada će se neki deo regiona naći u njegovom hladnom sektoru, precizira meteorolog.

Vetar će od petka okrenuti na severozapadni smer, dok će se maksimumi prema kraju nedelje kretati od -1 do +3 stepena Celzijusa. Posle 24.01. verovatno suvo i hladno uz prosečne zimske temperature i pjvu umerneih mrazeva. Za sada do kraja meseca nema signala za novo otopljenje.

Od sutra ulazimo u period veoma promenljivog vremena uz česte padavine, jak vetar i vrlo nizak vazdušni pritisak. Drugi deo nedelje može doneti zahlađenje uz snežne padavine i u nizijama regiona, zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading