SRPSKA NOVA DONOSI HLADNOĆU I MINUS Sledeće sedmice očekujte sneg - pogledajte detaljnu prognozu za januar
Alo/Ognjen Radošević

Prolazno naoblačenje sa kišom koje će u subotu ujutro zahvatiti severne i severozapadne predele Srbije, tokom dana premeštaće se i preko ostalih predela Srbije i Beograda, uz skretanje vetra na severozapadni i uz prodor nešto hladnije vazdušne mase sa severa preko Panonske nizije, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

U brdsko-planinskim predelima očekuju se susnežica i sneg. Na jugu i jugoistoku ujutro će biti suvo, uz tmurno vreme. Iako se očekuju padavine, one neće biti obilne kao prethodnog puta i u većini predela palo bi od 5 do 10 mm kiše po kvadratnom metru, a na planinama od 5 do 10 cm snega. Maksimalna temperatura biće od 5 do 9°C, u Beogradu do 7°C. Sredinom dana na severu Srbije očekuje se razvedravanje, pa će posle podne biti sunčano, a do večeri prestanak padavina očekuje se i u ostalim predelima Srbije.

U nedelju će nad Srbijom ojačati visinski termički greben sa jugozapada, uz priliv tople vazdušne mase sa Mediterana, a pod uticajem anticiklona i visokog vazdušnog pritiska biće sunčano. Maksimalna temperatura od 8 do 12°C, u Beogradu do 11°C. Jugoistočni vetar biće u pojačanju. Inače, pad vazdušnog pritiska biće uvod u promenu vremena koja se očekuje od ponedeljka. Već u noći ka ponedeljku očekuje se naoblačenje, u Vojvodini sa prolaznom kišom.

Sledeće sedmice Evropa i Srbija biće pod uticajem snažnih ciklona sa Atlantskog okeana. Neki od njih svojim centrom premeštaće se i preko oblasti Alpa, ali i sa severnog Jadrana u našoj blizini ka centralnoj Evropi. Vrednost vazdušnog pritska sledeće sedmice u ciklonima biće vrlo niska. Ipak, u prvoj polovini sedmice Srbija će biti na prednjim stranama ovih ciklona, uz veoma snažna južna strujanja, pa će sa juga i sa Mediterana strujati i vrlo topla vazdušna masa, a kiša koja bude padala, sadržaće i čestice pustinjskog peska iz Sahare, što je poptuno prirorna i uobičajena pojava pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji, jer će južna strujanja sa severa Afrike donositi te čestice iz Sahare preko Mediterana.

Dakle, u Srbiji od ponedeljka do četvrtka česta jača naoblačenja sa kišom, a biće uslova i za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Duvaće veoma jak južni i jugozapadni vetar, a u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima, ponegde i preko 100 km/h. Maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 8 do 12°C, u utorak i do 15°C, a najtoplije biće u sredu, maksimalna temperatura od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C. Ove temperature biće i za 10 do 12 stepeni više od proseka za sredinu januara.

Hladnije će biti samo u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, uz tmurno vreme. Kiša će zbog vrlo toplog vremena padati i na planinama, a samo u ponedeljak na najvišim planinama sneg. Južni i jugozapadni vetar imaće fenske karakteristike i dodatno će zagrevati vazduh.

U četvrtak se očekuje slabljenje ciklona, a njihovi centri izmeštaće se prema istoku, tako da će Srbija naći u zadnjem delu, a očekuje se i prelazak hladnog fronta, tako da će u četvrtak biti kišovito. Vetar će oslabiti i biće u skretanju na severozapadni, a na planinama se očekuje sneg. Vazdušni pritisak biće u porastu, a temperatura u padu, zbog prodora hladnije vazdušne mase sa severa, ali to zahlađenje će kao i prethodno biti u blažem obliku, jer će vazdušna masa stići sa severa Atlantika i biće bogata vlagom. Maksimalna temperatura biće od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C.

U petak i tokom sledećeg vikenda i dalje oblačno sa kišom, na planinama sa snegom. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10°C, u Beogradu do 7°C, a na jugoistoku Srbije u petak do 12°C.

Dakle, sledeće sedmice očekuje se snažan uticaj jakih ciklona, jaka južna strujanja, vrlo visoke temperature i veoma česte padavine. Danas i tokom vikenda temperature će biti za oko 5 stepeni više od prosečnih (prosečna maksimalna temperatura za sredinu januara u Srbiji je od 1 do 5°C).

U prvoj polovini sledeće sedmice očekuju se maksimalne temperature za 5 do 10 stepeni više od proseka, u sredu i za 12, ali će u četvrtak doći do zahlađenja, pa će sledećeg petka i vikenda biti hladnije, ali i dalje uz temperature za 3 do 5 stepeni više od proseka, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Đorđa Đurića.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading