LANAC ZARAZE U Novom Pazaru sprovodi se testiranje u školama i vrtićima: Devetoro dece zaraženo tuberkulozom!
Foto: Alo/Foto: Tanjug

Ganić je rekao da će se nastaviti sa testiranjem dece da bi se utvrdilo da li ima još obolelih.

- Do sada su izvršena testiranja dva odeljenja jedne škole. Među njima je pronađeno dvoje dece koja su sumnjiva na tuberkulozu, njima je data terapija. U toku je testiranje još jednog odeljenja te škole, do kraja sedmice biće poznati rezultati. Svi nastavnici su testirani i svi su negativni. Iduće nedelje trebalo bi da počne testiranje dece iz drugih škola - rekao je Ganić za Tanjug. On kaže da će se prilikom testiranja poštovati lanac zaraze.

- Prvo će biti testirana deca koja su bila pod rizikom, u kontaktu s obolelim, svi oni koji su bili u istom odeljenju i svi oni koji su imali kontakt u smislu porodičnih druženja i drugih odnosa s obolelima. Zatim ostala deca iz škole. Deca ne moraju da budu u kontaktu samo s onima iz svog odeljenja, već se druže i s onima iz drugih odeljenja, pa i tu postoji opasnost, verovatnoća da ima još obolele dece - naglasio je Ganić.

On navodi da je tuberkuloza otkrivena kod osmoro dece školskog uzrasta i jednog deteta predškolskog uzrasta, a da su u početku, kada je bilo otkriveno šestoro bolesnih, simptomi bili tipični.

- Prema rečima nadležnih lekara, to su bili temperatura, gubitak telesne težine, kašalj, simptomi gripa koji su trajali više od 15 dana. Kod dece koja su otkrivena naknadnim testiranjem simptomi su bili bezazleni, skoro da nikakve simptome nisu imali - objasnio je Ganić. On dodaje da je zdravstveno stanje bolesne dece stabilno bez ikakvih komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading