HOROR Dečak U. P. (13) iz Pirota pogođen sa pet sačmi tokom lova na divlje svinje: Dete izrešetao porodični prijatelj!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema dostupnim informacijama, dete je ranjeno u nedelju oko 13 sati na Vlaškim planinama. 

- On je pogođen s pet metaka sačmarom, intervenisala je Hitna pomoć koja ga je transportovala u bolnicu u Pirotu - nezvanično je rečeno za medije iz ove ustanove.

Dečak je dovezen s prostrelnim ranama butine i bedrene kosti, s povredom glave, grudnog koša i abdomena. Reanimiran je, zaustavljeno je krvarenje jetre, pa je dete nakon hirurškog zbrinjavanja i dijagnostičkog CT-a, upućeno u Urgentni centar u Nišu.

- Pacijentu iz Pirota, nakon jučerašnjeg prijema i dijagnostike zbog povreda grudnog koša, grudni hirurg je uradio torakodrenažu. Tokom večeri neurohirurške povrede glave sanirane su operativno i pacijent je trenutno hospitalizovan u intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju. Trenutno je svestan, komunikativan, stabilnih vitalnih parametara – rekli su juče za Alo! iz Niša.

Kako saznajemo, u pitanju je sin policajca, a celu grupu su činili prijatelji i komšije.

Prema navodima pirotske policije, među njima je bio i D. I. (58), koji je upucao dečaka pod još nejasnim okolnostima.

- Uhapšen je D. I. (1964) iz Pirota zbog osnova sumnje da je izvršio krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti - objasnila je pirotska policija.

On se sumnjiči da je pucajući u divljač pogodio i dečaka. Po nalogu Osnovnog tužilaštva u Pirotu, određeno mu je zadržavanje do 48 sati i, uz krivičnu prijavu, biće priveden tužiocu.

Kako je potvrdio Ljubiša Stanković, upravnik lovišta „Ponišavlje“, grupa je lovila divlje svinje.

- Čovek koji je pogodio dečaka iz iste je grupe lovaca u kojoj su bili i sam dečak i njegov otac. Bilo je ukupno dvadesetak lovaca. Nejasno je kako nije video dete jer je dečak imao prsluk koji se nadaleko vidi i nosi se upravo da bi se izbegle ovakve situacije - rekao je on.

HOROR Dečak U. P. (13) iz Pirota pogođen sa pet sačmi tokom lova na divlje svinje: Dete izrešetao porodični prijatelj!

Foto: privatna arhiva

 

Zbog celog slučaja najverovatnije će odgovarati više ljudi, među kojima su osoba koja je pogodila dete, otac koji ga je poveo i vođa lovačke grupe, koji ima zakonsku obavezu da prekontroliše svakoga ko krene.

 

Mlađi od 18 ne smeju u lov!

Iako naši lovci slabo poznaju, a još slabije poštuju Zakon o lovu, njime je jasno definisano da se u lov ide tek nakon 18. rođendana.

- Da bi krenuo u lov, mora da ima lovnu kartu, a da bi nju dobio, mora da položi lovački ispit. Pre toga ide na obuku i preglede. Prvo u streljani uče kako se koristi oružje, a s uverenjem da su naučili odlaze na lekarski pregled, pa na predavanja o pravilima lova, životinjama, bolestima... Tek onda polažu - kaže Miodrag Đorđević, stručni savetnik u Lovačkom savezu jugoistočne Srbije.

HOROR Dečak U. P. (13) iz Pirota pogođen sa pet sačmi tokom lova na divlje svinje: Dete izrešetao porodični prijatelj!

Foto: privatna arhiva

 

Kako dodaje, s druge strane, član lovačkog udruženja može da bude bilo ko, ljubitelji prirode, pa i maloletnici. Oni mogu da učestvuju u akcijama kada se hrane životinje i održavaju lovišta.

Gde su bili lovočuvari?

Prema rečima Miodraga Đorđević iz Lovačkog saveza, svake godine se dešavaju slične situacije. Nažalost, uvek je u pitanju ljudski faktor.

- U lovstvu sam 29 godina i sada sam stručni savetnik u Lovačkom savezu, stalno ponavljamo istu priču, ali ne vredi. Lovočuvar pokriva 20.000 hektara, on ne može baš svaki pedalj da vidi i proveri svakog učesnika. Kolege i ja koje držimo lovačke ispite pričamo uporno da deci nije mesto tu, čak bi i oružje u kući moralo da se drži tako da bude odvojena municija od samog oružja da ne bi neko, a posebno deca, došao do njega.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading