Filozofski fakultet ih vezao za ceo život
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

 

U glavnom gradu su proveli nezaboravnih sedam godina i kako kažu uvek mu se rado vraćaju

Elena i Petros, kada su 1988. godine došli u Beograd da upišu studije na Filozofskom fakultetu nisu ni slutili da će nekoliko godina kasnije jedan slučajni susret u glavnom gradu Srbije odrediti njihov život.

Poslednji put, kad su posetili Beograd, poveli su i svog najboljeg prijatelja Vasilisa, želeći da mu pokažu grad gde su proveli, kako vole da kažu najlepše godine života.

Elena je kao veliki zaljublenik u arheološke iskopine u svojoj zemlji odlučila da studira arheologiju u Beogradu. Kako je rekla za Alo!, u početku nije bilo lako, pre svega zbog toga što nije znala srpski

-Koliko god je bilo teško, meni je bilo lakše nego Petrosu i drugim studentima iz Grčke jer sam živela u srpskoj porodici na Dorćolu, brzo sam se sprijateljila sa njima i naučila osnove komuniciranja jer smo svakodnevno pričali , a srpski sam učila i u Institutu za strane jezike, gde sam upoznala svog budućeg muža, otkrila je Elena i dodala da je fakultet upisala posle godinu dana od dolaska kad je savladala jezik.

Filozofski fakultet ih vezao za ceo život

Foto: privatna arhiva

 

Studije arheologije je završila 1995. godine kada se vratila u rodni Solun, i kako kaže radi najlepši posao na svetu.

-U Grčkoj ništa ne sme da se radi, ni najmanje renoviranje ili izgradnja dok mi ne proverimo da li ima nešto od arheoloških ostataka, objasnila je simpatična Grkinja.

Za razliku od nje Petrosu je više vremena trebalo da nauči srpski, da bi mogao da se sporazume.

Na samom početku razgovora, nam je kroz smeh rekao da je zbog neznanja jezika malo falilo da bude upisan na drugu grupu od one što je želeo.

-Ja sam otišao na Filozofski fakultet da upišem istoriju, toliko sam “dobro” znao srpski da mi je radnica u Studentskoj službi rekla upisani ste na istoriju umetnosti,ali smo na kraju uspeli nekako da se sporazumemo i sve se završilo kako sam planirao-rekao je Petros.

U Beogradu su proveli sedam nezaboravnih godina, gde su stekli prijatelje za ceo život. Po povratku u Grčku su se venčali i u braku dobili dve ćerke, Mariu i Kostantinu.

Trenutno žive u okolini Parge, i u razgovoru za Alo! su istakli da im je žao što češće ne dolaze u Srbiju.

-Bili smo pre sedam godina, primetili smo razlike, čini nam se da je povećan životni standard, puno se gradi, svaki put kada dolazimo, Beograd nam se sve više sviđa, – rekao je Petros i dodao da planiraju ponovni dolazak, sa svojim ćerkama.

Filozofski fakultet ih vezao za ceo život

Foto: privatna arhiva

 

Koliko je glavni grad Srbije jedinstven želeli su da pokažu i svom najboljem prijatelju Vasilisu, kome su najjači utisak ostavile lepe žene.

- Nigde nisam video toliko visokih i zgodnih žena, sve su moderno obučene, sviđa mi se što ima puno zelenila i parkova, proputovao sam celu Evropu, i mogu da kažem da je Beograd među najlepša tri grada na kontinentu. Ljudi su društveni i ljubazni kao Grci, rekao je Vasilis, za Alo!, uz prevod svojih prijatelja koji još uvek dobro govore srpski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading