IZA IMENA OVOG SVECA KRIJE SE JAKA PORUKA Evo šta danas treba da uradite (VIDEO)
Shutterstock

Prema legendi, Sveti prorok Agej bio je prvi od tri proroka pored Zaharije, njegovog savremenika, i Malahije, koji je živeo oko stotinu godina kasnije.

Agej je poticao iz plemena Levija i živeo je u 5. veku pre nove ere za vreme robovanja Jevreja.

Radio je na obnovi Solomonovog hrama u Jerusalimu, ali je u tom poslu bio više puta prekidan od strane Samarijanaca. Ipak, Agej nije odustajao, a u radu su mu pomogli Zorovavelj i Isus sveštenik. Tako je i doživeo da vidi jedan deo hrama sazidan. Ostalo je upamćeno da je Agej o ovom zdanju prorekao: "Slava će doma ovoga poslednjeg biti veća nego onoga prvoga, veli Gospod nad vojskama".

Zidanje Solomonovog hrama je ohrabrilo jevrejski narod i dalo podsticaj za oslobađanje od ropstva. Sveti prorok Agej je prema predanju umro u dubokoj starosti. Osim današnjeg dana, pravoslavni hrišćani se Ageja sećaju i zajedno sa ostalim prorocima Starog zaveta, u nedelji Svetih Otaca (nedelja pre Božića). Ovog starozavetnog proroka i danas poštuju mnogi.

Predanje kaže da je njegov praznik dobar dan za gatanje i proricanje budućnosti - bilo čitanjem sa dlana, gledanjem u pasulj, u listiće čaja, kafu ili karte.

Takođe, veruje se da će pomoć doći svima koji se iskreno i iz duše pomole u ime ovog Svetog proroka: "Proroka Tvoga Ageja, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading