UVOĐENJE ETIAS-a SE ODLAŽE: Šta to znači za građane Srbije?
Tanjug

Mesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživeti. Prvi rok koji je bio postavljen 1. januara naredne godine prolongiran je, a sudeći prema optimizmu iz EU, teško da će sistem biti u upotrebi i tokom sledeće godine.

Pored standardnog ETIAS-a, u upotrebi će biti i ETIAS sa ograničenim važenjem.

Razlika u odnosu na standardni je što on nije karta za ulazak u svih 30 zemalja EU, već samo u onu zemlju ili zemlje koje su navedene u zahtevu.

To se prvenstveno odnosi na hitna putovanja, posao, hitne medicinske slučajeve.

Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokratije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju bezbednost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama, poručuju iz Delegacije EU.

Što se tiče konačne odluke, nju će doneti Evropska komisija a zemlje zapadnog Balkana na koje se ona odnosi su BiH, Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora.

Za sve te zemlje potreban je samo biometrijski pasoš za popunu ETIAS dokumenta. U suprotnom, potrebna je viza.

Što se tiče Srbije, na web stranicama evropskih institucija navodi se da je takođe potreban samo biomerijski pasoš, osim u slučaju izdavanja pasoša od Koordinacione uprave Srbije, kada je potrebna viza za ulazak u zemlje EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading