Dečak u sekundi postao invalid!
Foto EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Hirurzi, anesteziolozi i pedijatri su čak šest sati u operacionoj sali KBC Zagreb pokušavali da spasu njegovu šaku, ali su četiri prsta bila potpuno uništena i sav napor lekara je propao, prenosi Jutarnji.

Zamenik direktora KBC-a Zagreb, dr Milivoj Novak rekao je da je dete zasad na lečenju u pedijatrijskoj jedinici intenzivnog lečenja. Dete je i dalje intubirano, jer su mu osim šake stradali i disajni putevi. Naime, nagutao se dima, pa je bilo problema prilikom stavljanja tubusa pre operacije.

Navodno je dečak držao u ruci petardu dugu desetak centimetara i debelu oko tri, te je uspeo da je upali šibicama, što je izazvalo snažnu eksploziju i uzrokovalo teške povrede.

Lekari ističu da je u sekundi dete postalo invalid i da će lečenje biti dugotrajno i teško.

Najverovatnije će za koju godinu pokušati da mu presade neki od nožnih prstiju kako bi barem mogao da hvata levom šakom.

Alo! već danima apeluje na roditelje, pedagoge, učitelje i nastavnike da utiču na decu i ukazuju im na opasnosti koje vrebaju pri upotrebi prirotehničkih sredstava.

Podsetimo, upravnik Klinike za dečju hirurgiju u Institutu za majku i dete dr Đorđe Kravljanac za Alo! je ispričao da je u proteklih pet godina 58 dece imalo povrede koje su zahtevale zbrinjavanje u ambulantnim uslovima, a po troje je završilo na bolničkom lečenju.

- Problem je što, nažalost, nije reč samo o oštećenju kože, već su oštećene i tetive, nervi, kosti, zglobovi. Apelujem da dete što pre dovedu dežurnom lekaru. Dešava se da dete izgubi oko ili vid, kao i sluh usled oštećenja bubnih opni. Deca se igraju i iz neznanja ubace petardu nekom u kapuljaču, događaju se razne vrste povreda. Nažalost, danas su pirotehnička sredstva sve jača i razornija - objasnio je naš sagovornik.

 

Zašto dolazi do povreda

Pošto se već godinama bavi ovim problemom, dr Đorđe Kravljanac je objasnio kako najčešće dolazi do povreda.

Dečak u sekundi postao invalid!

Shutterstock/Photoroyalty

 

- Kad petarda ne eksplodira, dete je ponovo uzme u ruku i tada dođe do eksplozije. Imali smo slučaj dečaka koji je u džepu pantalona nosio 40 petardi i sve su eksplodirale, te je završio s opekotinama na obe noge - naveo je dr Kravljanac, i upozorio da upotreba pirotehničkih sredstava može da dovede i do smrtnog ishoda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading