KAKVO ĆE VREME BITI ZA NOVU GODINU? Živa u termometru pada na -8, a onda sledi još veći šok
ATA Images

Tokom dana do 21.decenbra temperature uglavnom u okviru proseka i trebale bi se kretati od +2 do +5, a u maglovitim predelima oko 0 stepeni Celzijusa, objavio je meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

- Oko 22.12. je moguće manje narušavanje anticiklona jer bi se severnije od nas premestio slab hladan front te bi uz razbijanje magle i prolazno naoblačenje vrlo retko moglo biti i slabih padavina. Sa povećanjem oblačnosti bi noćni mraz oslabio, a često i izostao, dok bi se dnevni maksimum kretao od +4 do +10 stepeni Celzijusa - prognozira Čubrilo.

Dominacija anticiklona bi se trebala nastaviti sve do oko 27. decembra, od kada postoje određeni znaci za moguću imenu sinoptike, stoji u prognozi.

- U ovom momentu operativni proračuni daju mogućnost izmene položaja anticiklona pri čemu se ka nama otvorio put za prodor hladnijeg vazduha te bi u tom slučaju imali nake šanse da za doček 2023. imamo zimske odlike vremena - objašnjava Čubrilo.

Tek oko 24. decembra pod uslovom da se takva sinoptika nastavi ima smisla pričati o mogućem zahlađenju, posebno je se u narednih desetak dana očekuju veoma jaki zapadni vetrovi za koje se projektuje da posle 27.12. barem malo oslabe, navodi se.

- Ukoliko se sve te “kockice” slože ima šansi za zaokret u razvoju sinoptike, a do tada nema ni govora o pravoj zimi i Božić po gregorijanskom kalendaru će kao i proteklih godina proteći u toplom vremenu. Samo tamo gde se niski oblaci i magla duže zadrže može biti temperaturne inverzije i “veštačke zime”, ali trenutno deluje da će takvih oblasti biti malo - precizira meteorolog.

Narednih desetak dana, kako kaže Čubrilo, dominacija anticiklona donosi suvo, stabilno i relativno toplo vreme.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading