NOVA UREDBA Status energetski ugroženog kupca za tri puta više građana - Manji računi za struju i grejanje
Alo/Shutterstock

Iznos budžetskih sredstava za zaštitu energetski ugroženih građana sa dosadašnje 1,3 milijarde dinara povećan je na četiri, a osim korisnika struje i gasa, Uredbom su sada obuhvaćeni i potrošači toplotne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Pravo na dobijanje statusa ugroženog kupca prošireno je na primaoce uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, kao i na seoska domaćinstva.

Pravo na sticanje energetski ugroženog kupca imaju domaćinstva sa jednim članom sa ukupnim mesečnim primanjima do 21.074 dinara, domaćinstva sa dva člana sa primanjima do 33.402 dinara, a za svakog sledećeg člana domaćinstva ukupni mesečni prihodi koji se računaju kao kriterijum uvećavaju se za 12.328 dinara.

Pravo na umanjenje mesečne obaveze za električnu energiju za jednočlano domaćinstvo je do 120 kilovat-časova mesečno, sa dva i tri člana do 160 kilovat-časova, sa četiri i pet do 200 kilovat-časova, a za šestočlano i veće do 250 kilovat-časova mesečno. Domaćinstva koja koriste prirodni gas (januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar) mogu da računaju na popust za potrošnju kod jednočlanog do 359 kilovat-časova mesečno, za dva i tri člana do 462 kilovat-časa, za četiri i pet do 616 kilovat-časova i za šestočlano i veće do 770 kilovat-časova mesečno.

Za isporučenu toplotnu energiju umanjenje mesečnog računa je za jednočlano domaćinstvo 60 procenata, za dvočlano i tročlano domaćinstvo 50 odsto, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo 45 i za šestočlano i veće domaćinstvo 40 procenata mesečnog računa.

Bez obzira na dug

Uredba dozvoljava da se pravo na umanjenje računa ostvari bez obzira na prethodni dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading