AKCIJA OBNOVE GROBOVA ZASLUŽNIH GRAĐANA Postavljen krst na spomenik književnika
Alo/JKP pogrebne usluge

JKP „Pogrebne usluge“ Beograd je u proteklih nekoliko godina u sklopu akcije obnove grobova zaslužnih građana pored groba glumca Čiča Ilije Stanojevića, arhitekte Franje Urbana grobnica političara Nikole Pašića, vojskovođe Janka Vukotića, pesnika Đure Jakšića i drugih, učestvovalo i u obnovi poslednjeg počivališta čuvenog književnika, publiciste, avangardnog umetnika Ljubomira Micića.

U febrauru 2021. godine je u sklopu obeležavanja stogodišnjice časopisa Zenit koji je osnovan 1921. godine, pokreta zenitizam i pola veka smrti jednog od njegovih inicijatora: književnika, kritičara, esejiste i publiciste Ljubomira Micića, simoblično postavljen krst na obnovljenom spomeniku Ljubomiru Miciću na Novom groblju u Beogradu. Spomenik je obnovljen zajedničkim naporima JKP „Pogrebne usluge“, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Instituta za književnost, u skladu sa uslovima izdatim od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Pesnik, prozni pisac, književni kritičar, glumac i osnivač srpskog avangardnog pokreta „Zenitizam“ Ljubomir Micić je dao veliki doprinos povezivanju srpske kulture sa evropskim avangardnim pokretima kroz pokretanje i uređivanje časopisa „Zenit“, mesečne internacionalne revije za umetnost i kulturu.

AKCIJA OBNOVE GROBOVA ZASLUŽNIH GRAĐANA Postavljen krst na spomenik književnika

Alo/JKP pogrebne usluge

 

Nakon završetka Filozofskog fakulteta, osnovao je srpski avangardni pokret zenitizam i pokrenuo avangardni časopis Zenit u Zagrebu 1921. godine. U prvom broju časopisa Zenit objavio je Manifest zenitizma, koji je bio poznat u Moskvi, Berlinu, Parizu i Rimu. U časopisu „Zenit“, su pored naših modernih književnika, svoje radove objavljivali mnogi istaknuti strani umetnici tog vremena. Posebno su bile značajne veze sa italijanskim futuristima, pre svega sa njihovim idejnim tvorcem Filipom Tomazom Marinetijem, ekspresionistima, i ruskim avangardnim umetnicima. Godine 1926. časopis Zenit zabranjen je i u Beogradu, zbog objavljivanja radova ruskih avangardnih umetnika.

AKCIJA OBNOVE GROBOVA ZASLUŽNIH GRAĐANA Postavljen krst na spomenik književnika

Alo/JKP pogrebne usluge

 

Micić je, po zabrani časopisa u Beogradu, prešao u Pariz, gde objavljuje časopis Smelo u Varvarstvo i roman Ništa bez ljubavi. U Parizu je živeo do 1936. godine, kada se vraća u Beograd. Godine 1940, objavljuje Manifest srbijanstva u svom autorskom književno – političkom časopisu Srbijanstvo. Policija je zabranila časopis, tako da je izašao samo prvi broj. U obrazloženju odluke Ministarstva unutrašnjih dela da zabrani časopis Srbijanstvo, pisalo je „da se taj broj zabranjuje zbog šovinističkih ideja i raspaljivanja nacionalne mržnje.” Za vreme Drugog svetskog rata i kasnije nije učestvovao u književnom i umetničkom životu, a njegova avangardna aktivnost je pala u zaborav. Umro je u staračkom domu u Kačarevu, zaboravljen. Sada obnovljeno nadgrobno obeležje, sa upečatljivim natpisom: Ljubomir Micić-1895-1971-srpski pesnik-i tvorac-zenitizma –VO –IMJA –ZENIT – IZMA- Anuška – Ljubomira Micića -1971, rađen je po projektu arhitekte DragomiraTodorovića.

Zahvaljujući iskustvu i ekspertizi u oblasti projektovanja i izvođenja memorijala, Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge“ je neretko učestvuje u ovakvim aktivnostima i van grobalja u svojoj nadležnosti (projektovanje, parterno uređenje i izvođenje postamenata). U nastavku su neki od memorijala u čiju realizaciju je bilo uključeno JKP „Pogrebne usluge“ Beograd: spomenik dr Milutinu Ivkoviću Milutincu, kapitenu fudbalske reprezentacije Jugoslavije, koja je učestvovala na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine - u parku kod stadiona “Partizan”, spomenik Hugu Buliju, beogradskom Jevrejinu koji je 1896. godine u Srbiju doneo prvu fudbalsku loptu - na Adi ciganliji, spomenik Gavrilu Principu u Finansijskom parku,  spomenik Herojima sa Košara u parku preko puta bolnice "Dr Dragiša Mišović", spomenik „Večna vatra“ na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, Spomenik Petru Nikolajeviću Moleru u Molerovoj ulici i dr. Kamenorezačke radionice JKP „Pogrebne usluge“ Beograd su opremljene kompjuterski navođenim mašinama za urezivanje slova na nadgrobnim obležjima. U ovim radionicama se izrađuju i fotografije na keramici i staklu, namenjene za postavljanje na nadgrobna obeležja. Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge“ obezbeđuje i posebne pogodnosti za sanaciju nestabilnih nadgrobnih obeležja, primenom nove tehnologije koja garantuje njihovu dugotrajnu stabilnost.

AKCIJA OBNOVE GROBOVA ZASLUŽNIH GRAĐANA Postavljen krst na spomenik književnika

Alo/JKP pogrebne usluge

Izgled spomenika pre rekonstrukcije

Za više informacija, sugrađani se mogu obratiti na adresu elektornske pošte: info@beogradskagroblja.rs, ili putem kontakt forme na veb sajtu JKP „Pogrebne usluge“ Beograd:  www.beogradskagroblja.rs.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading