BRIGA O MLADIMA: Studentske kartice do kraja 2023. godine
Alo/Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se intenzivno radi na softverskom rešenju i na modelu za izradu studentske kartice, kojom bi se vršila plaćanja sa određenim povlasticama.

“Mi ćemo tu inicijativu završiti naredne godine”, rekao je Mali u Skupštini Srbije, dodajući da je to bio jedan od poslednjih zahteva studentskih organizacija.

On je naveo da je briga o mladima izuzetno važna tema za državu i da se to vidi i u budžetu za 2023.godinu.

“Za naše mlade je važno da Srbija ide napred, da vide optimizam, da vide nove škole, nove bolnice, nove autoputeve, da vide da se otvaraju nove fabrike, da oni imaju mogućnost da zasnuju radni odnos, da svoje snove ostvare ovde. Taj optimizam je veoma važan i nije čudo što po istraživanju bečkog instituta imate podatak da se veći broj mladih u Srbiju vraća nego što odlazi iz nje”, rekao je Mali.

On je ukazao na nekoliko konkretnih inicijativa koje su realizovane u 2022.godini, ističući da je kroz program “Moja prva plata” od 2020.godine do danas svoje prvo iskustvo u kompanijama steklo više od 30.000 mladih.

“Za narednu godinu povećali smo naknade gde će svako od mladih koji dobije posao, uz platu koju dobija u toj kompaniji, za prvo radno iskustvo od države dobiti i 30.000 dinara ukoliko ima fakultetsko obrazovanje, odnosno 25.000 dinara ukoliko ima srednju školu”, najavio je Mali.

Ministar je naveo da oko 10.000 kompanija učestvuje u tom programu.

“Mi smo uveli da plaćamo ukoliko student idu na praksu kod državnih organa. To do sada nije bilo i to je upravo jedan od načina da našim studnetima obezbedimo i dodatni prihod kako bismo im olakšali njihovu poziciju u ovom trenutku”, rekao je Mali.

Ministar je naglasio da su ove godine povećane učeničke stipendije i krediti sa 5.400 na 8.100 dinara, odnosno studentske stipendije i krediti sa 8.400 na 13.000 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading