OPASNO VREME! POLARNI VORTEKS NADVIJA SE NAD SRBIJOM! Počinje prava zima, ali to nije sve! Na Kopaoniku moguć zemljotres!
Foto: RINA

U poslednje vreme zabeleženi su brojni potresi kako u našoj zemlji tako i širom regiona, samo u zadnja tri dana u Srbiji su se osetili zemljotresi u Kosjeriću, Sjenici i kod Baljevca na Ibru.

Meteorolog Ivan Ristić, koji godinama unazad istražuje problem pomeranja tla, sve je objasnio za Kurir TV.

- Moja teorija se zove "Tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa", S tim globalnim otopljenjem počele su vulkani sve češće da se javljaju, zemljotresa ima na sve strane. Na sreću, nismo toliko osetljivo područje, ali bilo je desetak zemljotresa i svi se javljaju na proleće ili jesen - objašnjava Ristić.

- Sad je novembar, to su baš dani kad može biti jačih zemljotresa, ja se nadam da neće. Najjači zemljotresi se dešavaju na mestima gde su bili vulkani. Kod nas su to centralna Srbija i Kopaonik gde su mogući potresi do 6 Rihtera - otkrio je Ristić.

On je dao i  koristan savet.

- Evo jednog kraćeg kursa. Svuda gde postoji brdovit teren može biti zemljotresa i tu je moguć epicentar. To se desillo 13. septembra u Beogradu - kaže Ristić.

- Najjači zemljotresi po mojim analizama su krajem marta. Najjači je bio 24. marta u Lazarevcu, 6.1 Rihtera.

Konačno, prognozirao je i kad će prvi sneg u Beogradu i nižim delovima naše zemlje.

- U nedelju po podne ide zahlađenje. Dolazi čuveni polarni vorteks u Evropu koja će cela biti pod snegom. On će potpuno promeniti vreme do kraja decembra. U Beogradu i Srbiji očekujem sneg tokom dana u ponedeljak - zaključio je Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading