Fondacija Svetozar Miletić dobila svoj ogranak i u Subotici (FOTO)
Foto: Grad Subotica

Otvaranjem Fondacije činimo mnogo, ne samo za sebe i buduće naraštaje, nego i za naše pretke, rekao je na svečanosti gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i dodao: “Amanet koji su nam ostavili učeni i slavni Srbi poput Svetozara Miletića da se država i narod ujedine oko ideje pismenosti, učenosti ali i rodoljublja će polako ponovo biti ostvariv i u Subotici”. Citirajući Zmaja I njegove reči „ Mi smo danas podigli decu iz kolevke da bi zapamtili njegov lik”, on je rekao da je vraćena tradicija Srpske čitaonice, koju su gradili u Subotici Miletićevi sledbenici od 1862. do njenog prinudnog gašenja 1959. godine.

Prisutnim zvanicama, obratili su se Nemanja Starović i Srđan Graovac, istoričari, i jedni od osnivača Fondacije Svetozar Miletić, a svečanom događaju prisustvovali su Damir Zobenica i Nemanja Zavišić, potpredsednici Skupštine AP Vojvodina, Nikola Banjac, sekretar Skupštine AP Vojvodine , Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, predstavnici Gradske uprave, Srpskog kulturnog centra i drugih kulturnih institucija Subotice.

Podsetivši na ideje i planove Fondacije, Srđan Graovac rekao je da se oni suštinski nisu puno promenili u odnosu na ono vreme kada je iste te ideje zastupao čovek čije ime organizacija nosi. „Svetozar Miletić se borio za očuvanje srpske kulture, tradicije srpskog nacionalnog identiteta na ovim prostorima. Suštinski to su ideje za koje ćemo se mi boriti i borimo se I danas, samo u drugačijim okolnostima.”

On je naglasio da danas imamo suočavanje sa čitavim jednim društvom koji negira nacionalnu pripadnost, koji negira religiju, društvom koje gradi svoje idole, društvom koje gradi neke svoje nove bogove. „To je potrošačko društvo u kome imate brendove koji su važniji a ponekad i prepoznatljiviji u javnosti nego što je jedan Stevan Sinđelić i ono što je uradio. Više će ljudi znati za Adidas i Najk nego što će znati za Svetozara Miletića i za ono što je on uradio. Protiv toga se danas moramo boriti, i raditi na tome da očuvamo svoj nacionalni identitet, svoju kulturu, svoju tradiciju i da na taj način, svi skupa damo doprinos očuvanju duha srpstva”.

Vladimir Lučić potpisao deklaraciju: JEFTINIJI ROMING između regiona i EU! - Alo.rs

Podsetio je, na kraju, na reči velikog Miletića koje, kaže, treba sve da prate a koje je, između ostalog, on svojim saradnicima voleo da kaže „ Samo sloga, braćo. Samo sloga je važna. Budite složni, ujedinjeni jer kad smo složni i ujedinjeni onda su i veliki rezultati pred nama. Možemo ih ostvariti”.

Istorijska je činjenica da su, shvativši da moraju da imaju nacionalni projekat, Miletićevo školovanje pomagali imućni i ugledni Srbi tog doba. To je, čini se, i danas ideja vodilja za formiranje same Fondacije Svetozar Miletić u Novom Sadu i ogranka u Subotici.

 

Upečatljive su, zato, reči Nemanje Starovića, jednog od osnivača Fondacije koje su, kako je rekao, uzete kao moto Fondacije kada je pre nekoliko godina počinjala sa radom da “Jedan narod onoliko važi koliko na merilu obrazovanosti ljudske preteže”.

100, 150 i 200 hiljada dinara dodatne pomoći za ove građane - Alo.rs

„Reči koje možda i najbolje oslikavaju šta je to što predstavlja misiju naše fondacije. Misija svakako jeste pospešivanje kulture, obrazovanja, promocija kulture, znanja, sve to što nam je uvek potrebno, ali opet verujem u ovom vremenu u kojem živimo možda više nego ikada kultura predstavlja onaj najdublji temelj koji čini jednu naciju vitalnom i snažnom u dugom istorijskom trajanju, a dobro obrazovanje, svakako uz iskustvo koji predstavlja najveći kapital - najvredniji je posed koje svaki pojedinac može u svom životu da stekne”

rekao je Starović, i dodao da mu je veoma drago što se upravo u Subotici otvara nova kuća Fonadacije Svetozar Miletić.

„Ova kuća će predstavljati jedan novi javni prostor, koji će obogatiti kulturni milje grada Subotice, kuća koja će biti otvorena za sve članove, saradnike i prijatelje fondacije Svetozar Miletić, i ja sam siguran da će u vremenu koje je pred nama, ovaj prostor zaživeti u punom smislu, bilo da govorimo o edukativnim programima, o tribinama koje organizujemo, ili o emisijama koje produciramo”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading