OPREZ! Zarazne bolesti haraju vrtićima -  Epidemije šarlaha i streptokoke!
EPA/David Fernandez

U dva vrtića u Beogradu juče su proglašene epidemije šarlaha i streptokoke. U vrtiću u kojem je i epidemija šarlaha, on je potvrđen kod dvoje dece, a kod osam je pronađena streptokoka, dok je u drugom sedmoro mališana obolelo od streptokoke.

Obolela deca izolovana su iz vrtićkih grupa. Inače, poslednjih dana deca ostaju kod kuće i zbog pojava gnojne angine, stomačnih i respiratornih virusa.

- Ukoliko virusna infekcija počne sa blagom prehladom, curenjem nosa, grebanjem u grlu, blago povišenom temperaturom ne treba žuriti kod pedijatra, treba ispirati nos češće, davati što više tečnosti, paracetamol ili brufen u slučaju povišene temperature - objasnila je načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović, i dodala da, ako temperatura traje više od tri-četiri dana ili ukoliko dete ubrzano diše, škripi pri disanju, odbija tečnost i hranu, postoji razlog da se dovede dete odmah povede kod lekara.

- U eri antibiotika, šarlah se lako leči. Na osnovu kliničke slike može da se utvrdi da li je reč o šarlahu. Izazivač je bakterija, sa upaljenim bolnim grlom, otežanim gutanjem, javlja se sa ospom koja počinje na licu, sitna zrnasta crvena ospa i javlja se malinast jezik i belilo oko usana - istakla je dr Jovanović.

Dr Jovanović je apelovala na roditelje da decu vode na redovne sistematske preglede i vakcinišu.

OPREZ! Zarazne bolesti haraju vrtićima -  Epidemije šarlaha i streptokoke!

Alo/printscrean

- Obuhvat treba da bude 95 odsto, kako bi se stekao kolektivni imunitet i izbegla epidemija, na primer boginja, istakla je dr Jovanović, i dodala da se u proteklih nekoliko nedelja beleže retki slučajevi kovida, a da je od oktobra počeo i sincicijalni virus koji napada male disajne puteve.

- Opasan je za odojčad i za decu do druge godine, a virus donosi starije dete koje je u kolektivu. U tom slučaju, važna je hidracija i davanje više obroka bebi, ako dete pri disanju škripi, treba ga odvesti lekaru, može da dovede do upale pluća - navela je za RTS dr Jovanović i podsetila da se imunitet jača kvalitetnom ishranom, voćem i povrćem, češćim pranjem ruku, dezinfekcijom površina, provetravanjem i obezbeđivanjem kvalitetnog sna.

 

Udružene opasne respiratorne bolesti

Dr Marina Atanasković, pedijatar alergolog, objasnila je za Alo! da su zbog zdravstvenih mera koje smo imali zbog korone izostale sezonske infekcije i deo dece ih nije preboleo prethodne godine.

- Zato su bolnice ovih dana prepune, pre svega mlađe odojčadi i novorođenčadi obolelih od respiratornog sincicijalnog virusa - navela je dr Atanasković.

Ovaj virus, u zavisnosti od životne dobi, može da uzrokuje blage ili vrlo teške simptome, moguća je i pojava bronhiolitisa (bebe) ili upale pluća (odrasli). Prema podacima stručnjaka, jedan do dva procenta novorođenčadi koja imaju RSV, a mlađa su od šest meseci, treba da provedu određeno vreme u bolnici, na lečenju.

Poslednjih dana evropski i svetski epidemiolozi upozoravaju na „trostruku epidemiju“, odnosno mogućnost udruživanja kovida, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa kod dece.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading