LEKARI OPERIŠU ZA DŽABE! Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš uvodi operacije i vikendom
Alo

Lekari Univerzitetskog kliničkog centra Niš predložili su da od Nove godine ova klinika radi i subotom i nedeljom kardiohirurške procedure kako bi se u potpunosti eliminisale liste čekanja. Operacije bi radili bez finansijske nadoknade!

Inicijativa je, kako kaže prof. dr Dragan Milić, direktor kardiohirurgije UKC Niš, potekla od njegovih mlađih kolega predvođenih doc. dr Milanom Lazarevićem, as. dr Aleksandrom Kamenovim i as. dr Vladimirom Stojiljkovićem. „Na ovaj način želja im je da pre svega pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje kako bi bili operisani što pre i na vreme jer na kardiohirurškim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat. Žele da se na ovaj način oduže i otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje“, napisao je dr Milić na svom Fejsbuk profilu.

LEKARI OPERIŠU ZA DŽABE! Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš uvodi operacije i vikendomPersonal Kardiohirurgije UKC Niš; Foto: Dragan Milić, privatna arhiva

„Ponosan sam na svoje mlađe kolege koje ovim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima“, dodaje Milić.

Lekari će operisati za džabe, a jedina molba prema nadležnim institucijama (UKC Niš, RFZO, Ministarstvo zdravlja), kaže Milić, jeste da se taj vanredni rad vikendom odobri i da se obezbedi neophodni materijal za rad. Ove godine ovi lekari, kako tvrde, imali su probleme u redovnom snabdevanju potrošnim materijalom (mehaničke valvule, graftovi, šavni materijal, reagensi za laboratoriju…).

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš prošle godine operisano je 223 kardiohirurških i 105 vaskularnih bolesnika - ukupno 328. U ovoj godini do danas je urađeno 290 kardiohirurških i 170 vaskularnih operacija - ukupno 460. Do kraja godine biće urađeno više od 500 operacija, što je povećanje broja operacija blizu 60 odsto u odnosu na lane.

„Od samog broja operacija važniji je kvalitet rada, od ukupno 290 kardiohirurških pacijenata, umro je samo jedan pacijent, što čini stopu smrtnosti od neverovatnih 0,34 odsto“, napisao je dr Dragan Milić.

Prema njegovim rečima, na listi čekanja za kardiohirurške operacije je trenutno oko 130 bolesnika, što je lista čekanja od oko tri meseca. Lista čekanja za vaskularne operacije ne postoji, a svi pacijenti koji su čekali operaciju vena biće operisani do kraja godine, dodao je on.

„Pozivamo i ostale naše kolege i klinike kako u UKC Niš, tako i u Srbiji koji imaju liste čekanja da nam se pridruže u ovoj inicijativi kako bismo svi zajedno pokazali da je lekarima i medicinskom osoblju u Srbiji humanost i pomoć bližnjem najvažnija“, napisao je Milić, i na kraju istakao da je siguran da Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš ima sjajnu budućnost s ovim izvanrednim i posvećenim mladim ljudima.

Ministarka zdravlja: Smanjenje liste čekanja prioritet

Prioritet Ministarstva zdravlja je priprema strategije koja će pomoći da što više pacijenata u što kraćem roku dođe do neophodnih intervencija i dijagnostičkih procedura.

- Ono o čemu prvo moramo da raspravljamo jeste zakazivanje pregleda od prvog do petog u mesecu, što pravi mnogo problema kolegama u domovima zdravlja. Ne vidim zašto se ne bi zakazivalo tokom celog meseca. Direktori ustanova moraju da obezbede da specijalisti budu dostupni našim pacijentima - rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić u izjavi novinarima posle konstitutivne sednica Saveza za zdravstvo u organizaciji NALED-a.

Ministarka je rekla i da je jedna od ideja za smanjenje lista čekanja da se u okviru budžeta predvidi za tim koji u tome učestvuje odgovarajuća nadoknada, a druga varijanta je da privatne klinike budu u opticaju, te da smo tako na dobrom putu da se radi i subotom i nedeljom i po podne.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ljiljana obradović

06.12.2022 08:17

SVAKA ČAST MLADIM LEKARIMA ZA HUMANOST..... MNOGO JE MLADIH LJUDI U MOJOJ OKOLINI UMRLO OD SRČANIH SMETNJI... TREBA UBRZATI OPERACIJE... POZDRAV....