VRATILI BISMO POVERENJE KOJE JE NEKADA BILO Grujičić: Uvođenje porodičnog lekara bilo bi veoma korisno za osiguranike
Alo.rs/ Shutterstock

- Kad bismo imali porodičnog lekara, čoveka koji zna prethodne, kao i bolesti u bližoj i daljoj familiji, koji je više puta otišao da obiđe nekoga ko je stariji, vratili bismo poverenje koje je nekada bilo - rekla je Grujičićeva, i dodala da je ideja da pacijenti zovu kada im nije dobro svog lekara, koji će da im da terapiju i koji će, ako je potrebno, pozvati Hitnu pomoć ili otići do pacijenta.

VRATILI BISMO POVERENJE KOJE JE NEKADA BILO Grujičić: Uvođenje porodičnog lekara bilo bi veoma korisno za osiguranike

Alo.rs/ Shutterstock

 

- Ako bi se na pravi način organizovala primarna zdravstvena zaštita, onda bi porodični lekari mogli 80 odsto stvari da reše, što lekari opšte prakse i hoće - objasnila je ministarka, i istakla da veliki problem imamo i sa zakazivanjima u sekundarnim zdravstvenim ustanovama od prvog do petog u mesecu.

Ministarka je istakla i da se moraju reorganizovati i liste čekanja, kako bi se skratilo vreme čekanja.

- Jedna od ideja je da lekari rade i prekovremeno, što bi im bilo dodatno plaćeno, kako bi se napravio bolji raspored.

Više od 470 dece dobilo BSŽ vakcinu

Govoreći o vakcinaciji beba koje su umesto BSŽ vakcina dobile fiziološki rastvor, ministarka je istakla da je vakcinisano više od 470 dece i da je ostalo još 140, te da je u unutrašnjosti uglavnom proces završen, jer je bilo manje dece.

- Najviše dece je u Beogradu, njih 40 još nije vakcinisano jer ih roditelji nisu doveli na zakazani termin. Neka deca su se prehladila u međuvremenu i nisu mogla da dobiju vakcinu, ali će biti ponovo pozvani. Rok je godinu dana. U svakom slučaju, ovo je bio propust i nije bilo nikakve zle namere - rekla je ministarka zdravlja.

- Trebalo bi uvesti normu na nedeljnom nivou za lekare, na primer, radiolog bi za radnu sedmicu trebalo da očita 50 snimaka. Imate hirurge koji odrade sve u državnoj ustanovi. Imaju mnogo pacijanata, jer su dobri i poznati u narodu, te po podne mogu da idu u privatne ordinacije. To nisu hirurzi koji kažu sada ne mogu da vas pregledam nego ćete doći po podne. Toga ima, i to najviše u unutrašnjosti - istakla je za Tanjug doktorka Grujičić, i najavila da će, zahvaljujući kreditu Svetske banke, skoro svaka bolnica u Srbiji dobiti skener. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading