DEMANTOVALI LAŽNE NAVODE KOJE PLASIRAJU POJEDINI MEDIJI Oglasio se MUP o kineskim policijskim stanicama u Srbiji
MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem navodnom postojanju izveštavaju pojedini mediji i naglašava da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine.

Ističemo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine.

Vulin stupio na dužnost direktora BIA - Alo.rs

Napominjemo da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalja Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila visokom nivou i još jednom apelujemo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Podsećamo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola šest kineskih policijskih službenika 2019. godine bilo deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Pretukao ženu na pijaci na Karaburmi - Alo.rs

Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika MJB NR Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Republike Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Republike Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje.

Značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a R. Srbije i MJB NR Kine ogleda se u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilj održavanje javnog reda i mira i obezbeđivanje sigurnosti građana dveju zemalja, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici, što je i doprinelo postizanju višeg stepena bezbednosti građana i zajednica, kao i jačanju poverenja građana u rad policije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading