SINIŠA MALI: Kriza neće uticati na Srbe!
Alo

- Građani i njihov životni standard su u fokusu Vlade Republike Srbije i nećemo dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi sa kojima se suočavamo utiču na kvalitet njihovog života. Zato, kao što smo i obećali, idemo sa povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade. Već danas, 2. decembra, penzioneri koji pripadaju kategoriji samostalnih delatnosti će dobiti za devet odsto veće penzije - rekao je juče ministar Mali.

On je najavio da će za devet odsto veće penzije u utorak, 6. decembra, dobiti oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, dok će 10. decembra biti isplaćena kategorija „zaposleni“, koja broji najviše penzionera.

- Posebno raduje što se sredstva za ove uvećane penzije izdvajaju iz budžeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca - rekao je Siniša Mali.

Potpredsednik Vlade je podsetio da su penzije povećane od 1. novembra za devet odsto, ali i naglasio da uskoro, odnosno od 1. januara 2023. godine, sledi novo povećanje od čak 12,1 odsto, čime dolazimo do toga da će prosečna penzija u 2023. godini biti za 20,8 odsto veća u odnosu na 2022. godinu.

On je naglasio i da penzije rastu iz godine u godinu, iako skoro tri godine traje kriza u svetu, prvo prouzrokovana pandemijom, a potom i dešavanjima u Ukrajini.

- I pored svih izazova sa kojima se suočavamo, naše javne finansije su stabilne i sva povećanja primanja građana neće ugroziti njihovu stabilnost - naglasio je ministar Mali.

On je rekao i da se prema projekcijama Ministarstva finansija očekuje da prosečna penzija sada u decembru bude 287,2 evra, a u decembru 2023. godine 322 evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading